Categoria: Formació continuada

El Servei d'Angiologia i Cirurgia Vascular de l'Hospital Universitari Son Espases organitza una reunió interhospitalària sobre el peu diabètic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital Universitari Son Espases organitza una reunió interhospitalària sobre el peu diabètic amb els objectius d'actualitzar els conceptes de la patologia infecciosa i vascular dels pacients amb peu diabètic —de manera que es facilitin el diagnòstic i el tractament precoç d’aquestes complicacions—, iniciar una presa de contacte amb els professionals d’altres centres interessats en la patologia del peu diabètic i coordinar l’actuació entre els diferents centres hospitalaris implicats en el tractament d’aquests pacients.

Quan es parla del peu diabètic es fa referència a les ulceracions o a la destrucció dels teixits profunds relacionats amb alteracions neurològiques i amb diferents graus d’una malaltia vascular perifèrica a les extremitats inferiors, la qual sovint es complica amb una infecció. Aquesta infecció —i els problemes circulatoris associats— és una complicació molt greu, que pot acabar en l'amputació del peu o de la cama.

El peu diabètic afecta principalment els pacients diabètics. És una malaltia que, en els darrers quaranta anys, ha multiplicat la prevalença per sis. Es calcula que, actualment, el 6 % de la població de les Illes Balears pateix diabetis, i que el 10 % d'aquests pacients presenten lesions o úlceres als peus. A l’Hospital Universitari Son Espases s’atenen més d'un centenar d'urgències quirúrgiques durant l’any que presenten aquesta patologia.

Les infeccions del peu es poden produir per la infecció de ferides, calls, ulls de poll, pell seca o ungles mal tallades. Per tant, per prevenir l’aparició del peu diabètic és molt important revisar-se els peus periòdicament, cuidar-ne la higiene, emprar unes sabates còmodes, evitar el sedentarisme, mantenir una alimentació adequada i visitar el metge en cas d’infecció.