Categoria: Formació continuada

El COMIB va acollir la jornada “Nous reptes en la relació metge-pacient”

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant la jornada es va valorar l’activitat que desenvolupa la Comissió d’Ètica i Deontologia i es van projectar vídeos en què diferents professionals desgranaven les claus de la relació metge-pacient, el nou paradigma del pacient format i informat, les conseqüències de les noves tecnologies i les millores que es poden fer en la relació metge-pacient.

Entre les conclusions que es van poder extreure de la jornada destaca que la qualitat assistencial sempre anirà de la mà d'una millora de la relació metge-pacient, ja que hi ha un nexe transversal entre la formació amb què compten els professionals de la salut i la comunicació i seguretat del pacient.

La relació metge i pacient és fonamental perquè, en si mateixa, aporta una millora terapèutica indiscutible. La comunicació és clau per a la seguretat del pacient. Si aquesta és bona, el metge, com a expert, serà capaç d’acompanyar el patiment, fins i tot fins al final dels últims dies del pacient, però també en el seu benestar i en el progrés dels tractaments.

Aquesta relació també pot millorar l’orientació diagnòstica i reduir la necessitat de proves complementàries. Contribueix igualment de forma positiva a una major i més conscient adherència del tractament, una vegada que el pacient es troba implicat i acompanyat en la presa de decisions.

Actualment, la comunitat mèdica considera que aquesta relació entre metge i pacient està amenaçada per la intersecció de nombroses influències derivades de pressions administratives, tecnològiques, econòmiques, industrials, polítiques i, fins i tot, des de la mateixa Medicina (burocràcia, llistes d’espera, consultes telefòniques,etc.).

Consulta aquí els vídeos de la Jornada

[Font: COMIB. 31/03/2023]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Metge i infermera atenen a una usuària / CC BY-NC-ND 2.0]