La sala d'actes del Col·legi de Metges va acollir, el passat dia 20 de juny, la jornada One Health, una trobada que va servir per aprofundir en la importància de disposar d'una estratègia de salut multidisciplinària que tengui present la salut humana, la salut dels animals i la salut del medi ambient, ja que aquestes tres esferes són interdependents i la seva interconnexió ens obliga a entendre la salut com un tot.
Durant la jornada es varen dur a terme ponències a càrrec de diversos experts que varen aprofundir, des de perspectives diferents, en el concepte One Health i en els beneficis que suposa la seva aplicació per a la salut pública.
Ramon García Janer, president del Col·legi de Veterinaris de Balears, va inaugurar la ronda de conferències amb «La Salut dels animals i la nostra Salut Pública», en la qual va repassar les diferents malalties zoonòtiques i els factors relacionats amb l'emergència i reemergència de les malalties infeccioses: factors demogràfics, canvis en la producció alimentària i factors ambientals. També va destacar la importància de la salut alimentària i va exposar la problemàtica de la resistència antimicrobiana com una de les principals amenaces per a la salut pública.
En resposta a la qüestió sobre com s'ha d'integrar la salut animal en la salut humana, Ramon García Janer va destacar que «la solució exigeix integrar xarxes de vigilància, establir nous organismes de gestió, desenvolupar i implantar noves tecnologies d'informació, així com apostar per la sensibilització i formació de tots els professionals sanitaris en la perspectiva One Health».
A continuació, la Dra. Manuela García Romero, vicepresidenta segona del Consell General de Col·legis Oficials de Metges, va pronunciar la ponència «La Salut de les persones: Salut planetària», en la qual va aprofundir en l'impacte que provoca l'escalfament gobal sobre la salut pública. A la xerrada va tractar els efectes directes de l'escalfament, com són els relacionats amb les infeccions digestives, els problemes respiratoris, cardíacs i tot allò relacionat amb la salut mental, sense oblidar els efectes indirectes, com ara els incendis, sequeres, fams, inundacions o erupcions volcàniques.
Les solucions, segons el parer de la doctora Manuela García, impliquen fomentar accions dirigides a desaccelerar el canvi climàtic, restaurar i conservar els ecosistemes, així com transformar les nostres ciutats en entorns més sostenibles. Els reptes sanitaris del futur es relacionen amb fenòmens com el canvi climàtic, el canvi en la distribució dels vectors o la interacció entre homes i animals, fet que ens obliga a canviar l'enfocament reactiu per un preventiu.
En opinió de la doctora García, l'enfocament One Health permetrà reforçar la prevenció, ja que considera tots els elements que condicionen la salut de les persones: la salut dels animals i del medi ambient, sense oblidar els factors socials, econòmics i culturals.
Finalment, la Dra. Margarita del Val Latorre, química, viròloga i immunòloga, investigadora del CSIC i Coordinadora de la Plataforma Interdisciplinària en Salut Global d'aquesta entitat, va pronunciar la conferència «Estam preparats per a les futures epidèmies?».
Al llarg de la ponència, la Dra. del Val va repassar els modes de transmissió dels agents infecciosos i va explicar als assistents els diferents projectes en els quals està treballant el CSIC per donar resposta integral als reptes i amenaces que existeixen per a la salut global, mitjançant estratègies multidisciplinàries i tecnologies innovadores, des d'una perspectiva One Health, especialment important per a prevenir, predir, detectar i respondre a les amenaces sanitàries mundials. Entre elles, va destacar les centrades a reduir la transmissió de malalties a través d'insectes, com la que s'està desenvolupant contra el risc que genera la propagació del Moscard Tigre, o l'activitat de grups de treball centrats en la Grip Aviar, el virus del Nil Occidental o la Verola del mico, entre d'altres.
En relació amb la pandèmia de la COVID-19, la Dra. del Val va incidir en el fet que és clau extreure lliçons de tot el que s'ha après, com ara la necessitat de promoure un aire més net i amb millor qualitat microbiològica per afavorir la salut pública. En aquesta línia, va recalcar en la importància de continuar mesurant el nivell de CO₂, així com establir filtres HEPA amb llum UV Germicida a espais especials, com per exemple hospitals o residències.
Abans d'acabar la seva exposició, del Val va afirmar que ens trobam preparats per fer front a futures epidèmies i, encara que és difícil saber on i com s'originarà la següent pandèmia, sí que podem fer feina per controlar les vies de transmissió amb el coneixement que tenim, a més de comptar amb la necessària implicació d'altres sectors, com el del Turisme, l'Urbanisme o el de l'Enginyeria, entre altres.
Tots els ponents varen coincidir en la importància d'impulsar aquesta estratègia multidisciplinària, ja que permetrà millorar les accions preventives, creant sistemes més eficients de detecció primerenca de riscos, per a poder actuar en l'origen i mitigar els seus efectes (estratègia a curt termini) i avançar cap als objectius de desenvolupament sostenible, que són els que permetran restaurar l'equilibri ecològic del nostre planeta i, d'aquesta manera, disminuir la pressió que exerceix l'entorn sobre la salut de les persones (estratègia a llarg termini).
Es pot veure la jornada completa al canal de YouTube del COMIB.
[Font: COMIB. 20/06/2023]
[Foto: COMIB]