Categoria: Formació continuada

Prop d'un centenar de professionals de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera es formen en ús responsable d'antibiòtics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera celebra les primeres jornades per optimitzar l'ús dels antimicrobians i dedica el 2024 a aquest objectiu. Les Jornades se celebren els mesos de gener i juny, i s'han programat deu sessions clíniques que s'impartiran els pròxims mesos.

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera dedica el 2024 a l'ús responsable dels antibiòtics, amb la celebració d'unes Jornades que es veuran completades amb deu sessions clíniques que s'impartiran aquests mesos vinents, fins a la jornada de cloenda, que tendrà lloc el 17 de juny a la sala d'actes de l'Hospital Can Misses.

El desenvolupament de bacteris resistents als antibiòtics suposa una de les amenaces més importants per a la salut pública. Els bacteris multiresistents causen 33.000 morts a l'any a Europa i generen una despesa sanitària addicional d'uns 1.500 milions d'euros.

L'ús excessiu i inadequat dels antibiòtics és una de les causes principals d'aquest problema en què tots tenim part de responsabilitat. En aquest sentit van encaminades les campanyes del PRAN (Pla Nacional de Resistència als Antibiòtics) i en què participa l'Àrea de Salut Pitiüsa amb la celebració, per primera vegada, d'unes jornades monogràfiques i una desena de sessions al llarg de 2024.

Els antibiòtics estan perdent eficàcia a un ritme que era impensable fa només cinc anys, a conseqüència de fer-ne un ús incorrecte. Si es continuen consumint antibiòtics al ritme actual, Europa podria patir una reculada a l'era anterior als antibiòtics, quan una infecció bacteriana corrent, com una pneumònia, podia suposar la mort.

Els avenços de la medicina moderna estan en risc: sense antibiòtics eficaços per a l'atenció i la prevenció de les infeccions, l'èxit de tractaments com el trasplantament d'òrgans, la quimioteràpia o la cirurgia es veuria compromès. Si no solucionem aquest problema, l'any 2050 els experts preveuen un total de 40.000 morts anuals, a Espanya, davant de les 2500 actuals. En l'àmbit mundial, les 700.000 actuals es convertiran 10 milions, per infeccions que abans eren fàcilment curables.

La jornada inaugural ha comptat amb l'assistència de prop d'un centenar de professionals, tant de l'àmbit hospitalari com de l'Atenció Primària. Un èxit per als organitzadors, la Unitat de Docència, Formació i Recerca, juntament amb els grups PROA (Programa d'Optimització d'Antibiòtics) d'Atenció Hospitalària i Atenció primària, que han preparat un programa d'alt nivell científic.

La Jornada inaugural ha començat amb la ponència «Normes PROA», impartida per la Dra. Estrella Rojo Molinero, del Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases.

Després s'han succeït tres ponències, enfocades en quines coses no fer en tres àmbits:

  • errors més habituals als hospitals, a càrrec de Fernando Becerril Moreno, del Servei de Farmàcia de l'Hospital Can Misses
  • a l'Atenció Primària, impartida per Rafael Torres García, coordinador del Servei de Farmàcia d'Atenció Primària
  • al Laboratori de Microbiologia per la Dra. Susana Ramón Torres del Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Can Misses

Abans de la pausa, el coordinador del SUAP (Servei d'Urgències d'Atenció Primària) de Sant Antoni de Portmany ha fet una xerrada sobre les proves de detecció ràpida: test estreptococ i PCR.

Aquesta primera sessió de les Jornades d'Ús Responsable dels Antibiòtics ha finalitzat tractant el tema de les infeccions. Per una banda, Antonio Coello Baños, odontòleg de l'àrea de salut bucodental d'atenció primària, ha oferit una ponència sobre infeccions odontològiques, i de l'altra, el pediatre del centre de salut Santa Eulària des Riu, el Dr. Carlos Ferrari López, ha parlat sobre les infeccions pediàtriques.

Fins que arribi la jornada final, que se celebrarà el 17 de juny, l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha programat deu sessions temàtiques sobre l'optimització dels antimicrobians i el seu ús responsable, que s'impartiran en la sala d'actes de l'edifici D de l'Hospital Can Misses.

La jornada de clausura té programat un concurs de casos clínics, en què participaran alguns dels residents que, a hores d'ara, s'estan formant en l'Àrea de Salut Pitiüsa, amb premi per al millor cas clínic.

A més, metges i farmacèutics resdents impartiran quatre sessions sobre l'optimització del tractament antibiòtic amb conceptes teòrics:

  • Començarà Francesc Barceló Sansó, Farmacèutic Intern Resident (FIR), amb la ponència «Prescripció diferida»
  • La Dra. Maria Ortega Toro (MIR de Medicina Interna) parlarà de «Pautes curtes vs. llargues»
  • La Dra. Noela Plaza Mendoza, MIR de l'UCI, presentarà una ponència amb el títol de «Desescalada»
  • Tancarà la FIR Lidia Hernández, amb una xerrada sobre teràpia seqüencial

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 23/01/2024]

[Foto: Con la Salud No Se Juega / Como afectan a tu salud los alimentos con antibióticos / CC BY-NC-ND 2.0]