Categoria: Formació continuada

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera crea un grup per a la gestió de la mastitis

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, mitjançant la Comissió de Lactància, ha creat un grup específic per a la gestió de la mastitis, una infecció de la mama que afecta una de cada tres dones lactants i que s'ha convertit en la primera causa d'abandonament de la lactància materna.

La mastitis és la infecció del teixit mamari per bacteris que han penetrat a través de les clivelles i els conductes del mugró. Entre les causes hi ha la falta d'higiene adequada o la clivella de la pell dels mugrons durant la lactància, la qual cosa permet que bacteris que viuen damunt la pell (estafilococs) penetrin dins el teixit gras de la mama i hi proliferin. D'aquesta manera originen un flegmó i un abscés que comprimeix els conductes de sortida de la llet, la qual cosa produeix una obstrucció que genera dolor.

Els símptomes principals són —a més del dolor a la mama— l'augment de mida, enrogiment, calor, possible secreció de pus, increment de sensibilitat al mugró, presència de ganglis inflamats i dolorosos a les aixelles, febre i malestar.

L'Organització Mundial de la Salut recomana la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos de vida del nadó, encara que per la falta d'un diagnòstic adequat i la freqüent prescripció d'un tractament ineficaç les lactants pateixen dificultats que molt sovint desemboquen en l'abandonament precoç de la lactància.

Per això s'ha vist la necessitat de formar els professionals sanitaris que puguin estar en contacte amb les lactants per tal d'establir un criteri objectiu per al diagnòstic i el tractament d'aquesta malaltia. Per a la comare Clara Nieto, "això contribuirà que mare i fill gaudeixin plenament dels beneficis àmpliament demostrats de la lactància materna".

L'objectiu principal del grup de mastitis és establir pautes d'actuació durant la lactància materna, específicament aquestes: ensenyar conceptes sobre anatomofisiologia i microbiota de la mama; conèixer la classificació, l'etiologia, la patogènia i la simptomatologia de la mastitis durant la lactància; identificar i capacitar els professionals sanitaris implicats en la detecció de la mastitis; determinar quins professionals sanitaris estan implicats per diagnosticar-la i tractar-la; establir el circuit per al diagnòstic clínic, i fonamentar la importància de l'educació per a la salut i el suport a la lactància com a part del tractament.

El grup de mastitis impartirà a cada centre de salut de les Pitiüses una sessió formativa titulada "Actualización en el manejo de la mastitis durante la lactancia materna", que es va iniciar el 9 de setembre al Centre de Salut es Viver, a càrrec de la Dra. Carolina Marí Clapés, metgessa de família, i M. Paz Pérez García, comare del mateix centre sanitari. La Dra. Marí, juntament amb la comare del Centre de Salut i Hospital de Formentera, Clara Nieto, el van impartir a la pitiüsa menor.

El mes d'octubre, els següents centres de salut on s'impartirà aquesta sessió seran el Centre de Salut Sant Jordi de ses Salines, amb la Dra. Lola Alcántara i la infermera de pediatria Mónica Yern, i el Centre de Salut Sant Josep de sa Talaia, amb la Dra. Antonella Chiandetti i la mateixa infermera, equip que també s'encarregarà de la formació al Centre de Salut Sant Antoni de Portmany. I a partir del novembre s'impartirà al Centre de Salut Vila, al Centre de Salut Can Misses i al Centre de Salut Santa Eulària des Riu, i també als serveis d'Urgències, Maternitat i Pediatria de l'Hospital Can Misses. La Direcció d'Atenció Primària estima que al voltant de 150 professionals implicats en la lactància materna rebran formació per tractar correctament aquesta patologia.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 16/09/2016]

[Foto: Servei de Salut de les Illes Balerars]

Què en diu la premsa
*17/09/2016 Periódico de Ibiza y Formentera - Creado un grupo de mastitis para evitar abandonar la lactancia materna.
*16/09/2016 noudiari.es - La Comisión de Lactancia del Área de Salud pone en marcha un Grupo de Mastitis.

Calendari de formació