Categoria: Formació continuada

La GAP Mallorca i la IBAMFIC han organitzat la Jornada d'Espirometria i Patologia Respiratòria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (IBAMFIC) han organitzat a l'Hospital Son Llàtzer la XIII Jornada d'Espirometria i Patologia Respiratòria.

A l'edició d'enguany, presentada pel gerent d'Atenció Primària, Miquel Caldentey, s'ha destacat una primera part destinada a la recerca i a les novetats més importants de l'any en matèria de medicina respiratòria, prevenció de pneumònies i tos crònica, entre d'altres. La segona part de la Jornada s'ha centrat en tallers participatius, amb una incidència especial en els problemes de ventilació, que són bastant freqüents entre els pacients amb patologies respiratòries. Per la seva part, el coordinador del grup de treball Respiratori de la IBAMFIC, Miguel Román, ha participat en la taula sobre el present i el futur de la base de dades d'asma-MPOC Majorica.

Entre els convidats han participat Elisabet Carrera, infermera de l'Institut Català de la Salut, que lidera un projecte formatiu sobre el maneig del dispositiu de pressió positiva contínua en la via aèria (CPAP, per la denominació en anglès, Continuous Positive Airway Pressure), utilitzat en els pacients amb apnea obstructiva del son. També han participat en els tallers Nuria Toledo, pneumòloga de l'Hospital Universitari Son Espases, que ha explicat diferents tècniques de ventilació. Finalment, els pediatres Alberto Aguilera, de l'Hospital Comarcal d'Inca, i José A. Peña, de l'Hospital Universitari Son Espases, han abordat casos d'infants amb símptomes generals que s'acaben diagnosticant com a apnea del son.

El Servei de Salut aposta per la prevenció i pel seguiment dels pacients amb patologies respiratòries. Per exemple, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) està infradiagnosticada, té una alta taxa de morbimortalitat i una prevalença del 10 % entre els adults de 40 a 80 anys, i és la quarta causa de mort als països del nostre entorn. Els símptomes principals són la dispnea, la tos i l'expectoració. Una de les causes habituals de la MPOC és el tabaquisme; per això es recomana a tots els pacients fumadors i de més de 35 anys que es facin una espirometria almenys una vegada a la vida.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 25/11/2016]

[Foto: IB-Salut]