Categoria: Formació continuada

S'ha realitzat la Jornada d'Infermeria sobre el Dolor en la Infància a l'Hospital de Manacor

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Al llarg del dia 16 de febrer es va dur a terme a l'Hospital de Manacor la Jornada d'Infermeria sobre el Dolor en la Infància, organitzada amb la col·laboració de l'Hospital Son Llàtzer i que va comptar amb una participació nombrosa.

Tal com van explicar en la presentació de la Jornada la directora d'infermeria de l'Hospital de Manacor, Francesca Rosa Rosal, i la subdirectora d'infermeria de l'Hospital Son Llàtzer, Verónica Lluch, qualsevol acte terapèutic provoca dolor en els adults i també en produeix en els nounats i en els infants. Aquest tema i la necessitat que tots els professionals sanitaris intentin minimitzar els estímuls dolorosos van ser les qüestions centrals de les taules d'experts i d'experiències.

En aquest sentit, es va apuntar que són molts i freqüents els procediments aplicats durant la cura dels nounats i dels infants ingressats (extraccions de sang, canalització de vies, controls de glucèmia, sondes...) que resulten dolorosos o, si més no, estressants. A més de reconèixer el dolor, els nounats que són dins incubadores també són capaços de reconèixer el sofriment, l'ansietat i la por.

També es va explicar el dolor es defineix com "una experiència sensorial i emocional no agradable que va associada a un dolor tissular real o potencial". Durant anys hi ha hagut la creença que els nounats, atesa la immaduresa biològica, no perceben el dolor o el toleren més bé, creença que actualment està descartada: l'any 1980 l'evidència científica va demostrar que els nounats —tant els que són a terme com els prematurs— experimenten més dolor que les altres persones perquè no tenen mecanismes inhibidors del dolor i de l'estrès. Ara es considera que qualsevol acte terapèutic que provoqui dolor en els adults també ho farà en els nounats i en els infants. Les darreres evidències demostren fins i tot la importància de l'analgèsia preventiva.

El plantejament del dolor necessita sens dubte una motivació i la conscienciació de la necessitat que els professionals sanitaris minimitzin els estímuls dolorosos, prioritzin les mesures preventives i integrin la família en les cures.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 16/02/2017]

[Foto: IB-Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*15/02/2017 - L'Hospital de Manacor acull la Jornada d'Infermeria sobre el Dolor en la Infància.

Calendari de formació

Març   2024
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31