Categoria: Formació continuada

La Jornada d'Estratègies de Salut sobre ictus, diabetis i malaltia renal crònica ha tengut lloc per primera vegada a Can Misses

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els dies 8 i 9 de novembre de 2017 es va celebrar per primera vegada a Eivissa la Jornada d’Estratègies de Salut de les Illes Balears, organitzada per la Conselleria de Salut en col·laboració amb l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. Hi van assistir una trentena de professionals de l’atenció hospitalària i de l’atenció primària.

Carmen Santos Bernabeu, gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, i Benito Pròsper Gutiérrez, director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia, van inaugurar la Jornada dimecres a les 16 hores, a la sala d’actes de la planta 3a de l’edifici J (antic Hospital Can Misses).

Les estratègies en salut de les Illes Balears s’emmarquen en el desenvolupament de les estratègies en salut del Pla de qualitat del Sistema Nacional de Salut. Es van iniciar l’any 2005 i d’aleshores ençà s’han incorporat noves estratègies que compleixen el criteri d’abordar patologies rellevants, bé per l’alta prevalença, bé per l’impacte que tenen per als ciutadans en els resultats en matèria de salut.

Un dels objectius que totes les estratègies preveuen és la seva difusió, a fi de facilitar el coneixement dels professionals i dels ciutadans, per a la qual cosa s’han organitzat al llarg dels darrers anys diverses jornades científiques per presentar les estratègies i per actualitzar els coneixements en determinats aspectes rellevants.

La Jornada, que va tenir lloc a l'Hospital Can Misses, no va ser monogràfica, és a dir, sobre una estratègia en concret, sinó que es va dedicar a tres de les estratègies vigents: ictus, diabetis i malaltia renal crònica.

La coordinadora balear d’ictus, la Dra. Carmen Jiménez Martínez, neuròloga de l’Hospital Universitari Son Espases, va presentar la nova Estratègia d’ictus de les Illes Balears.

L’avaluació és un altre dels aspectes que les ponències van abordar. El cap del Servei de Planificació Sanitària de la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, Eusebi Castaño, va presentar l’avaluació de l’Estratègia de diabetis; per la seva part, la coordinadora de l’Estratègia i metgessa del Centre de Salut Sa Torre (Manacor), la Dra. Isabel M. Socias Buades, va parlar de l’actualització d’aquesta Estratègia. La darrera ponència, dedicada a la hipertensió i els ronyons, la va fer el Dr. Mario Alberto Pavone, nefròleg de Can Misses.

El programa es va completar amb sis tallers relacionats amb les tres estratègies presentades:

  • “Papel de la enfermería en el paciente renal, acceso vascular y manejo de la dieta”, a càrrec de M. del Mar Castillo Roig i M. Antònia Bauzà Capellà, infermeres de l’Hospital Universitari Son Espases.
  • “Taller de exploración del pie diabético en la atención primaria”, a càrrec de Melcior Lladó Vidal, podòleg de Son Espases, i Isabel M. Socias Buades, metgessa del Centre de Salut Sa Torre i coordinadora de l’Estratègia de diabetis.
  • “Atención al paciente con diabetes en los centros educativos”, impartit per Francisco Hernández Arredondo, infermer gestor de casos del Centre de Salut Pere Garau (Palma), i Catalina Ramis Valls, educadora diabetològica de l’Hospital de Manacor.
  • “Ajustes de fármacos en la enfermedad renal crónica”, a càrrec de José Antonio Amo Fernández, metge de família del Centre de Salut Verge del Toro (Maó), i Marilisa Molina Guasch, nefròloga de l’Hospital Son Llàtzer.
  • “Código ictus en 2017”, a càrrec de Silvia Tur Campos i Carmen Jiménez Martínez, neuròlogues de Son Espases.

[Font: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. 15/11/2017

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]

*25/10/2017 - Jornada d'Estratègies de Salut de les Illes Balears a Eivissa-Formentera.

Calendari de formació