Categoria: Formació continuada

Més de 200 especialistes van participar en la I Trobada multidisciplinaria per debatre la disminució de l'impacte de la sèpsia greu a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Són Llàtzer va acollir, els dies 22 i 23 de novembre, la I Trobada Multidisciplinària de Sèpsia, en el qual es va tractar sobre la incidència de la septicèmia, el seu impacte sobre la mortalitat, mesures terapèutiques i experiències clíniques sobre la seva gestió. Des de l'any 2006 aquest centre disposa d'un protocol de gestió integral de la sèpsia greu i el xoc sèptic, l'aplicació del qual ha permès disminuir la mortalitat per aquesta causa prop del 40 % en sis anys.

Durant dos dies uns dos-cents especialistes nacionals i internacionals reunits a Son Llàtzer van analitzar el greu problema de salut pública que representa la sèpsia, encara que també van abordar aspectes relacionats amb la seva gestió des de diferents punts de vista, com el dels serveis sanitaris, les societats científiques, els economistes de la salut, la indústria farmacèutica i els pacients.

La sèpsia és una resposta de l'organisme davant una infecció que, clínicament, es pot manifestar des d'un simple refredat fins a —en els pitjors casos— una fallada dels òrgans vitals que desencadena la mort. Els patògens principals que causen les infeccions greus són els bacteris, els virus i els fongs, encara que diferents tipus d'infeccions —com la pneumònia, la peritonitis i la meningitis— també poden provocar una sèpsia.

Estudis epidemiològics recents reflecteixen que la sèpsia greu presenta una incidència i una mortalitat hospitalària més altes que altres processos, com l'infart agut, la insuficiència cardíaca, l’ictus, la bronquitis crònica, la sida o diferents tipus de tumors. Així mateix, els costos hospitalaris per aquesta causa són majors que els de els ingressos a causa d'un infart de miocardi o un ictus. Es calcula que, a Espanya, el cost mitjà d'un episodi de sèpsia greu suposa per a les arques sanitàries al voltant de vint-i-vuit mil euros.

Els episodis d'infeccions que deriven en una sèpsia greu s'estan incrementant a tot el món a causa d'una major expectativa de vida, els tractaments mèdics i quirúrgics més agressius i l'augment del nombre de pacients inmunodeprimids. Es calcula que tots els dies es produeixen un o dos casos de sèpsia greu per cada cent mil habitants.

Des de 2006,  l'Hospital Són Llàtzer aplica un protocol de gestió integral de la sèpsia greu i del xoc sèptic per a pacients adults, en el qual participa un equip multidisciplinari (metges intensivistas, d'urgències, internistas, microbiòlogs, neumòlogs, anestesiólogs, cirurgians i farmacèutics), que treballa de manera coordinada. Des de 2009 també disposa de la Unitat Funcional Multidisciplinària de Sèpsia, la primera d'Europa, impulsada per la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social i diverses societats científiques.

L'aplicació d'aquesta nova gestió de la sèpsia a l'Hospital Són Llàtzer ha permès disminuir la mortalitat de manera progressiva, doncs en termes globals ha passat del 29 % al 15 % en sis anys; i, en concret, l'índex de mortalitat dels pacients ingressats en la UCI sobre la xifra total de defuncions ha passat del 17,3 % al 7,9 % entre 2006 i 2011. Quant al percentatge d'ingressos per sèpsia greu des de les plantes d'hospitalització o el Servei d'Urgències a la UCI, en 2006 va ser del 73 %, mentre que en 2011 es va situar en el 39,3 %.

Així mateix, també s'ha aconseguit reduir la mitjana d'estada hospitalària d'aquest tipus de pacients i el cost per ingrés. Mentre que en 2006 va ser de 27,3 dies, l'any 2011 es va situar en 11. En el mateix període, el cost hospitalari per pacient va passar de 29.500 € a 15.100 €.

Marcio Borges, cap de la Unitat, assegura que des que funciona el programa s'han inclòs més de 4.300 pacients. “L'activació del protocol d'actuació i l'aproximació a la malaltia de manera homogènia i multidisciplinària han fet possible reduir les estades hospitalàries, el cost per pacient i l'índex de mortalitat”, explica.

Actualment la Unitat Funcional Multidisciplinària de Sèpsia de Son Llàtzer és la impulsora del projecto “Codi sèpsia”, d'àmbit estatal, que el seu objectiu és crear una plataforma assistencial, docent i investigadora que congregui als diferents agents relacionats amb aquest procés clínic i contribueixi a disminuir la mortalitat per sèpsia.

 

Calendari de formació

Agost   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31