Categoria: Formació continuada

El II Congrés Ibamfic es va dur a terme a Palma els dies 28, 29 i 30 de juny

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El II Congrés Ibamfic es va dur a terme a Palma els dies 28, 29 i 30 de juny de 2018, amb el lema "Atenció Primària, ara, sí".

La inauguració del Congrés es va dur a terme a la seu del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB) i va comptar amb Nacho Garcia Pineda, director assistencial del Servei de Salut de les Illes Balears; Rosa Robles, secretària del COMIB; Elena Muñoz Seco, presidenta de la Ibamfic; Jesús Fernando Torres, president del Comitè Científic del Congrés, i Lucía Gorreto, presidenta del Comitè Organitzador.

Dijous, 28 de juny, es va celebrar una jornada precongresual dirigida als residents de MFiC, a la qual es va convidar als membres dels grups de treball de la Ibamfic, als membres de la junta i del comitè organitzador del Balearic Meeting a participar-hi. Ana Loras, resident de quart any de Mallorca, i Rosalía Ferrando, resident de tercer any d'Eivissa van dirigir aquest espai de debat, en la qual van reflexionar sobre les característiques de la Medicina de Família i es van presentar diverses experiències de pacients.

El Congrés va començar divendres, 29 de juny, al matí es van dur a terme tres tallers: un sobre ecografia abdominal, un altre sobre immobilitzacions i trasllats de pacients i un altre sobre el pes de la desigualtat en l'obesitat, organitzat pel grup de PACAB de les Illes Balears.

A la tarda, Mónica Lalanda va pronunciar la conferència inaugural titulada "El valor de la Disidencia".

A continuació, va tenir lloc la defensa dels pòsters, i després es va dur a terme l'espai titulat "3 i no-res", en el qual es van fer petites píndoles d'actualitzacions en diversos temes: respiratori, diabetis, malalties infeccioses i antibiòtics, activitats comunitàries, i ús racional del medicament.

La jornada de divendres va acabar amb un col·loqui sobre el programa de crònics implantat pel Servei de Salut. Aquesta taula multidisciplinar va comptar amb Gaspar Tamborero, com a moderador, i amb les intervencions de Francisco Albertí, Manel Carro i Aina María Piña, qui va explicar la seva experiència com a infermera gestora de casos.

Dissabte, 30 de juny, es van defensar les comunicacions orals. Tot seguit, es va dur a terme la taula debat sobre seguretat del pacient, moderada per Txema Coll, metge de família i membre del grup de treball de Seguretat del Pacient de la SemFYC. Hi van participar Carlos Campillo, metge especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública de l'IB-Salut; Paz Merino, cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Can Misses i coordinadora de la Unitat de Seguretat del Pacient de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera; Bernardino Comas, metge de família i cap del Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Son Espases; Ignacio Ricci, doctor en Epidemiologia i Salut Pública de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca, i Pilar Astier, metgessa de família i coordinadora del grup de treball de Seguretat del Pacient de la SemFYC. Tots ells van presentar les seves experiències, reptes i possibilitats de treballar en seguretat del pacient en Atenció Primària i en els diferents àmbits.

Per acabar la jornada, es van lliurar els premis a les millors comunicacions presentades. Els premiats van ser Bárbara Criado Barga; Juan Ortega i Jordi Amat Salvador.

De les 62 comunicacions rebudes, 56 van ser acceptades. El 18 % van ser treballs i projectes d'investigació originals en l'àmbit professional de la medicina de família (la majoria, en atenció primària). Cal destacar que es van presentar en tres formats diferents: comunicacions orals, pòsters amb defensa i pòsters electrònics sense defensa.

Programa i Llibre de comunicacions.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Ibamfic. 05/07/2018]

[Foto: Ibamfic]