Categoria: Formació continuada

Can Misses va acollir la tercera edició de les Jornades d'immunodeficiències primàries

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Can Misses va acollir la tercera edició de les Jornades d’Immunodeficiències Primàries, organitzades per l’Associació Balear de Dèficits Immunitaris Primaris (ABADIP), que es van iniciar amb un acte inaugural en el qual van participar la presidenta d’ABADIP, Francisca Bernardino, acompanyada per la directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa I Formentera, Carmen Santos; el subdirector d’Atenció Primària, Alberto Sanagustín, i el coorganitzador de la trobada i cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Can Misses, Ramón Canet.

Una trentena de professionals de l’atenció primària de l’Àrea de Salut van participar en aquesta reunió de difusió dels avenços en matèria d’immunodeficiències primàries, que va constar de cinc ponències d’especialistes de diferents serveis relacionats amb aquest ampli grup de malalties, que en la darrera classificació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assolit la xifra de 354. El primer dels ponents va ser el cap del Servei d’Immunologia de l’Hospital Universitari Son Espases, que va centrar el focus en l’abast de les immunodeficiències més enllà de les infeccions.

Les immunodeficiències primàries constitueixen un grup heterogeni de trastorns de caràcter hereditari amb defectes intrínsecs en les cèl·lules del sistema immunitari. Es caracteritzen principalment per l’augment de la susceptibilitat a infeccions usualment causades per agents de patogenicitat baixa.

Les ponències següents van ser a càrrec d’Alexandre Palou, especialista en pneumologia, i M.ª José Bosque, especialista en aparell digestiu, tots dos de Son Espases, que han tractat sobre les lesions pulmonars i les alteracions gastrointestinals en les immunodeficiències primàries, respectivament.

La trobada va concloure amb les ponències de Ramón Canet, cap del Servei de Medicina Interna, i Amelia Sánchez, facultativa del Servei de Pediatria de l’Hospital Can Misses, que van versar sobre quin tipus d’immunodeficiència primària poden presentar els pacients i els signes d’alarma en la població pediàtrica, respectivament.

El president de Asociación Española de Déficits Inmunitarios Primarios (AEDIP), Carlos Jiménez, va tancar les Jornades agraint que hagin estat acollides a Eivissa i destacant la importància de la formació del personal de l’atenció primària per a la detecció precoç de les malalties d’aquest tipus.

[Font: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. 24/05/2019]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]

Calendari de formació

Mai   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31