Categoria: Formació continuada

Devers 110.000 persones pateixen migranya a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El dia 11, es van inaugurar les primeres Jornades sobre la Migranya a les Illes Balears, que tenen lloc fins el proper dissabte, dia 14, a l’Hospital Universitari Son Espases.

La Consellera de Salut, Patrica Gómez, va presidir la inauguració d’aquestes Jornades. També hi van estar presents el director gerent de l’Hospital, Josep Pomar; l’organitzador d’aquest encontre, el neuròleg Francisco Molina; la presidenta de l’Asssociació Balear de Pacients amb Cefalea, Nina Ferrer; la presidenta de l’Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE), Isabel Colomina, i la coordinadora del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia (GECSEN), Sonia Santos. La consellera de Salut i Consum, va aplaudir l'organització d'aquestes primeres jornades a les Balears, que «serviran com a punt de trobada per intercanviar idees i per elaborar estratègies que permetran millorar la qualitat de vida dels pacients.» Gómez també ha elogiat el fet que en aquestes jornades hi hagin participat persones afectades.

La migranya és un tipus de mal de cap crònic que es caracteritza per episodiper l’aparició de crisis o atacs amb mal de cap intens, al qual s’afegeixen altres símptomes (nàusees, vòmits, pèrdua de gana, diarrea, hipersensibilitat a qualsevol estímul, etc.). Aquests símptomes es veuen agreujats amb qualsevol activitat física quotidiana. A més, un 20 % pacients tenen aures, que són símptomes que indiquen que hi ha una disfunció neuronal. Durant aquests episodis —que poden durar entre vint minuts i una hora— les persones poden patir alteracions de la parla, pèrdua de la visió, formigueig i, fins i tot, paràlisi de les extremitats.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la migranya és la tercera malaltia més freqüent, i afecta el 12 % de la població. És fins a tres vegades més freqüent en dones que en homes —per factors hormonals i genètics— i la seva màxima activitat sol aparèixer a partir de la segona dècada fins als 55/65 anys, tot i que també afecta de forma important els infants —un 6 %. Així mateix, l’OMS cataloga la migranya com la sisena malaltia més discapacitant i afirma que té un gran impacte en la productivitat laboral i en els costos sanitaris. Suposa el 10 % de les visites al metge en atenció primària, el 20 % a l’especialista en Neurologia i l’1,5 % del total de les urgències hospitalàries.

Es calcula que a les Illes Balears, 110.000 persones pateixen migranya, tot i que gairebé la meitat no estan diagnosticades. Un 20 % del total d’afectats tenen migranya crònica, és a dir, en poden arribar a patir cada dia.
Per tractar aquesta malaltia complexa cal fer un abordatge multidisciplinari. D’una banda, hi ha tractaments farmacològics per a les crisis de migranya i d’altres preventius que tenen per objectiu reduir la freqüència dels atacs i millorar la vida dels pacients. A banda del tractament farmacològic és molt important controlar altres factors com ara realitzar exercici físic moderat i regular, mantenir una bona alimentació, dormir bé (almenys vuit hores diàries) i identificar i tractar altres malalties que poden afavorir que apareguin episodis d’atacs de migranya, com ara la depressió, l’ansietat o l’estrès.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 11/09/2019]

[Foto: Conselleria de Salut I Consum]

Calendari de formació

Octubre   2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31