Categories: Formació continuada, Farmacoterapèutica

El Ministeri de Sanitat impulsarà la formació dels professionals sanitaris sobre antibiòtics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Pla Nacional enfront de la Resistència als Antibiòtics (PRAN) del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social (MSCBS) ha impulsat la formació en matèria d'antibiòtics i resistència dels professionals sanitaris espanyols a través del Diploma d'Expert PROA i ha optimitzat la prescripció antibiòtica veterinària amb un mapa epidemiològic de patògens clínics.

La formació dels professionals sanitaris espanyols en matèria de resistència contribuirà a reduir el consum d'antibiòtics i millorar el seu ús. Com també, en l'àrea de Sanitat animal millorarà la prescripció d'antibiòtics el mapa interactiu de patògens clínics desenvolupat amb el Grup de Sanejament Porcí de Lleida (GSP), proporcionarà als veterinaris tota la informació per a optimitzar la prescripció.

Més formació i informació, millor prescripció

Entre les iniciatives prioritàries del PRAN, s'han reforçat la preparació dels veterinaris per a donar compliment a la nova legislació europea en matèria de sanitat animal, que entrarà en vigor al gener de 2022. A més, la nova normativa contempla la recollida de dades de prescripcions veterinàries i millors mesures de bioseguretat, maneig i benestar en granges.

D'acord amb les últimes dades recollides en el marc del PRAN, el consum total d'antibiòtics en salut humana a Espanya va registrar una baixada del 7,2% entre 2015 i 2018, mentre que les vendes d'antibiòtics veterinaris es van reduir un 52,3% entre 2014 i 2018.

Què saben els professionals sanitaris europeus sobre resistència?

Els resultats de l'enquesta online realitzada pel ECDC a 18.365 professionals sanitaris de tota la Unió Europea (UE) en l'àmbit de la salut humana, la gran majoria coneix els conceptes clau sobre resistència i sap que els antibiòtics no són efectius contra infeccions víriques (97%).

El 89% dels professionals sanitaris coneix la connexió entre la prescripció, la dispensació o l'administració d'antibiòtics i la disseminació de resistència, encara que només el 58% reconeix exercir un paper clau en el control d'aquest problema.

Els professionals d'Infermeria són els que millor coneix les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la correcta higiene de mans (73%). La publicació de guies i la formació grupal són les accions més determinants per al canvi d'actituds, segons els enquestats, i més del 75% afirma tenir fàcil accés a guies per al maneig de les infeccions.

Espanya és un dels països que més respostes ha aportat a aquesta anàlisi, amb un total de 1.892 enquestats. El ECDC recorda en aquest estudi que les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària representen el 75% de la càrrega total que suposa el problema de la resistència a la UE i més de la meitat d'aquestes infeccions podrien prevenir-se.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 18/11/2019]

[Foto: pixabay.com / Cold winter / CC-by-sa-2.0]

Notícies relacionades

Calendari de formació