Categories: Formació continuada, Qualitat

Son Llàtzer va acollir la Primera Jornada Balear de Rehabilitació Cardíaca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Llàtzer va acollir la Primera Jornada Balear de Rehabilitació Cardíaca i Prevenció Secundària Cardiovascular, organitzada pel Dr. Joan Torres i el Dr. Tomàs Ripoll, membres del Servei de Cardiologia.

Objectius

Els objectius de la trobada van ser donar a conèixer els beneficis de la rehabilitació cardíaca i actualitzar les recomanacions sobre els factors de risc cardiovascular i el tractament antitrombòtic dels pacients amb alguna malaltia cardiovascular. La rehabilitació cardíaca és un procés multidisciplinari que té com a objectiu la recuperació física, psicològica, social i laboral dels pacients amb alguna malaltia cardiovascular.

Temàtica

En la Jornada es van abordar diversos temes:

  • L’actualització de les indicacions i de la metodologia de la rehabilitació cardíaca.
  • La posada al dia en el tractament farmacològic de la diabetis, la dislipèmia i la hipertensió en els pacients amb alguna malaltia cardiovascular.
  • Els darrers avenços en el tractament antiagregant en aquests pacients
  • La proposta de protocol de prevenció secundària després d’una síndrome coronària aguda en el Sector Sanitari de Migjorn

Malalties cardiovasculars: causa principal de mort a les Balears

Cal assenyalar que les malalties cardiovasculars continuen essent la causa principal de mort a les Illes Balears: de les 8.206 defuncions registrades en 2018, el 28 % varen ser causades per alguna malaltia del sistema circulatori. De fet, el Codi Infart registra cada any a les Illes Balears uns quatre-cents casos d’infart amb elevació del segment ST, el 75 % dels quals són patits per homes, i si s’hi afegeix la resta de síndromes coronàries agudes, s’estima que el nombre ascendeix a gairebé mil cent.

Dels casos de pacients que han sofert un infart amb elevació del segment ST, el 51 % són hipertensos, el 40 % fumadors, el 37 % dislipèmics i el 22 % diabètics. Cal subratllar que, segons els registres europeus i espanyols, el control dels factors de risc cardiovascular és molt millorable: per exemple, només el 26 % dels pacients amb algun problema coronari tenen controlat el nivell del colesterol LDL d’acord amb les recomanacions de les societats científiques, i el 50 % dels fumadors continuen fumant després d’haver patit un infart.

Unitat de Rehabilitació Cardíaca

La Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, única a les Illes Balears, es va crear l’any 2014 i d’aleshores ençà ha atès 480 pacients que havien patit algun problema cardíac agut, a fi de millorar-ne la supervivència a llarg termini i la qualitat de vida.

Està formada per un equip multidisciplinari d’especialistes en cardiologia i en rehabilitació juntament amb personal d’infermeria, de fisioteràpia i de l’especialitat de psicologia; també hi col·laboren els serveis d’Endocrinologia, Pneumologia i Urologia. Es treballa conjuntament perquè els pacients atesos es recuperin no només físicament sinó també psicològicament, socialment i laboralment. En els casos de pacients que han patit un infart agut de miocardi, la rehabilitació cardíaca aconsegueix reduir un 25 % el risc de mortalitat cardiovascular i un 20 % la possibilitat de tornar a ser hospitalitzat.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 14/02/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]