Categoria: Institucions sanitàries

El conseller de Salut acompanya 40 pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) en una visita a la casa museu de sa Granja d’Esporles

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha acompanyat 40 pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) en una visita a la casa museu de sa Granja d’Esporles. Amb motiu del Dia Mundial de l’MPOC, que es va celebrar el 17 de novembre, l’Hospital Universitari Son Espases ha participat en la campanya “Dóna-li marxa a la MPOC”, que impulsa la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, per sensibilitzar els pacients amb MPOC i els seus cuidadors de la importància de l’activitat física, que és la primera mesura no farmacològica per fer front a la malaltia.

El Servei de Pneumologia de l’Hospital ha convocat 40 pacients i cuidadors per celebrar junts el Dia Mundial de l’MPOC amb una passejada a l’aire lliure i una xerrada per conscienciar-los que amb una activitat tan simple com aquesta i cada dia és suficient, fàcil i barata per millorar el seu estat general. Pacients i cuidadors s’han traslladat a sa Granja d’Esporles, on els esperaven el conseller de Salut, Martí Sansaloni; el director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, i el director gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Víctor Ribot. Els pacients desplaçats han assistit a un concert de la coral de l’Hospital Universitari Son Espases, han passejat pels jardins i han visitat la casa museu de sa Granja. Finalment, han gaudit d’un aperitiu típic mallorquí.

El conseller de Salut s’ha adreçat als pacients i ha destacat “la importància de fer alguna activitat física per millorar la qualitat de vida dels pacients afectats per l’MPOC”. A més, ha valorat la importància de  l’estratègia de les Illes Balears en l’MPOC fràgil, “que implica l’atenció primària i l’especialitzada, i també els hospitals Joan March i Son  Espases,  un  dels centres que més recursos destina a tot l’estat a projectes de recerca d’aquesta malaltia.”

Per la seva part, el doctor Francisco de Borja García-Cossío, del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Son Espases, ha explicat que “hem volgut fer una activitat pràctica fora de l’entorn habitual de les consultes i de l’Hospital per mostrar als pacients que sense rompre els seus costums ni fer grans esforços poden incorporar l’exercici a la seva vida diària”.

Els pacients amb MPOC, en general, mostren una clara tendència al sedentarisme a causa de l’obstrucció bronquial que presenten, a la repercussió sistèmica de l’MPOC o de les malalties que se’n deriven. Tot i les recomanacions dels professionals que els atenen, un 32 % dels pacients amb MPOC no fa cap activitat física, un 40% fa exercici moderat i només un 30 % fa algun exercici adequat a les seves necessitats.

Per contra, la mínima activitat física implica el deteriorament més ràpid de la salut respiratòria i de la qualitat de vida, amb més obstrucció bronquial i dispnea. Molts d’estudis demostren que els pacients físicament actius presenten un alentiment de la pèrdua de la funció pulmonar i una disminució de les exacerbacions causades per l’MPOC, i que incrementar l’activitat física 1.000 kilocalories per setmana redueix el risc de mortalitat un 20 %.  

Està demostrat que els pacients que pateixen MPOC poden aconseguir una qualitat de vida millor fent activitat física i exercici regularment, com ara una simple passejada diària, pujar les escales de casa seva o anar amb bicicleta, que són a l’abast de gairebé tots.

L’activitat s’ha duit a terme conjuntament a nou hospitals de tot Espanya, i hi han participat 500 pacients i cuidadors.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 21/11/2013]