Categoria: Institucions sanitàries

Les agressions a metges en Balears es van mantenir durant 2020 amb 16 casos registrats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Observatori d'Agressions del Col·legi de Metges dels Illes Balears (COMIB) va registrar 16 agressions a metges durant 2020, xifra inferior a la de l'any anterior, quan es van produir 20.

L'agressió a un professional de la medicina trenca la confiança necessària per a garantir una assistència sanitària adequada. El COMIB es personarà com a acusació particular en totes les denúncies relacionades amb agressions, psíquiques o físiques, als professionals en l'àmbit laboral i ofereix a tots els metges de Balears assessoria jurídica immediata i directa quan sofreixen agressions.

El 18,75% dels casos registrats correspon a agressions de tipus físic amb resultat de lesions, 31,25% a amenaces i el 50% a insults.

Per gènere, les agressions registrades en Balears a dones van suposar el 56,25%, mentre que el 43,75% dels metges agredits van ser homes.

D'aquesta manera, la incidència acumulada d'agressions a metges en 2020 va ser de 2,77 per cada mil col·legiats en Balears, per sobre de la mitjana nacional, de 1,63 per cada mil col·legiats.

Dels casos registrats, el 50% se situen en la franja d'edat dels 36 als 45 anys i el 18,75% en la de 46 a 55 anys. L'àmbit hospitalari, amb el 43,75% de les agressions registrades, és el que sofreix una major incidència, seguit per Atenció Primària, amb el 37,75% dels casos registrats pel COMIB. El 81,25% dels agredits va sofrir els atacs en el sector públic i el 18,75% en el privat.

En aquest enllaç pot consultar informació sobre altres aspectes de les agressions:

  • Dades nacionals de l'Observatori d'Agressions de l'OMC.
  • Insults i amenaces a metges d'atenció primària.
  • Nou de cada deu agressions en 2020 es produeixen en forma d'insult o amenaça i un terç de manera telemàtica.
  • El 40% de les agressions es produeixen per discrepància amb l'atenció mèdica rebuda, i un 7% motivades específicament per causes relacionades amb la COVID-19.
  • Tipologia d'agressors.
  • Comunitats autònomes. Andalusia es la comunitat on es produeixen el major nombre d'agressions, mentre que Cantàbria i Extremadura registren el major índex d'incidència acumulada
  • Més de 5.000 agressions en 10 anys de l'Observatori Nacional d'Agressions.
  • Manifest 2021, publicat per l'Observatori Nacional d'Agressions.

[Font: Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears]

[Foto: unsplash.com / Thinking / CC0 License]