Categories: Institucions sanitàries, Salut ambiental

Projecte d’instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'ha presentat a Menorca el projecte d’instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila, que es convertirà en la major instal·lació d’autoconsum de Menorca.

El projecte d’instal·lació de plaques solars és el més important que impulsa l’Institut Balear de l’Energia (IBE) aquest 2021, amb un pressupost d’1,9 milions d’euros, destinat a cobrir les 350 places d’aparcament de l’hospital amb plaques solars que permetran reduir un 20 % la factura energètica del centre, el que se sumarà a l’estalvi de les plaques ja existents.

Han presentat aquest projecte el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, acompanyat per el director general de l'IB-Salut, Juli Fuster, entre d'altres.

Més energia verda, menys crema de combustible

A l’aparcament del Mateu Orfila s’instal·laran 2570 panells fotovoltaics que generaran una potència de 900 kW, que se sumen als 392 kW ja existents a la coberta, i que donaran una potència nominal total de 1292 kW. La instal·lació damunt l’aparcament produirà 1.048.873 kWh/any d’electricitat verda i evitarà la crema de més de 237.000 kg de combustible anuals.

S’ha de tenir en compte que l’Hospital Mateu Orfila suposa l’1,5 % de tot el consum d’energia de l’illa de Menorca. Per tant, la coberta solar contribuirà a disminuir de manera considerable les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle: es calcula que s’evitarà l’emissió de 805 tones de CO2, a més de l’emissió d’altres gasos contaminants com el diòxid de sofre —1,3 tones/any— i òxids de nitrogen —2,1 tones/any—, amb importants efectes sobre la salut de les persones.

El projecte d’instal·lació de plaques solars d'aquest hospital s’emmarca dins la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que estableix l’obligació d’instal·lar plaques solars a tots els aparcaments públics de més de 1.000 m2. Amb més de 15.000 m2, aquest serà el primer aparcament d’un hospital públic completament cobert amb panells fotovoltaics que entri en funcionament a les Illes Balears. 

Amb el lliurament del projecte definitiu d’instal·lació de plaques solars de l’Hospital Mateu Orfila, l’IBE inicia la licitació de les obres per tal de començar l’execució durant la tardor de 2021.

[Font: Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica. 12/05/2021]

[Foto: Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica. 12/05/2021]