Categoria: Institucions sanitàries

Les patologies oculars representen el 60 % de les consultes sol·licitades a l’Hospital Comarcal d’Inca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Al llarg d’una sessió clínica, la Dra. Carmen Ortuño, cap del Servei d’Oftalmologia, ha informat que el percentatge de població que demanda atenció d’aquesta especialitat és del 17 %, però que concretament a l’Hospital Comarcal d’Inca s’eleva fins al 60 % del nombre total de consultes, sobretot de pacients procedents de derivacions des d’Atenció Primària.

Pel que fa a les demandes de derivació preferent, ha indicat que els pacients que requereixen l’atenció prioritària dels oftalmòlegs són els que presenten algun d’aquests problemes: cos estrany a la còrnia; queratoconjuntivitis química, infecciosa i herpètica; pèrdua aguda de la visió; miodesòpsia o fotòpsies d’instauració recent; hiperèmia ciliar o mixta; dolor ocular agut; contusió ocular o anisocòria ocular.

En canvi, els problemes que no necessiten atenció immediata són la pèrdua de la visió d’instauració gradual (defecte reactiu, cataractes, glaucoma, degeneració macular), les patologies dels annexos dels ulls (parpelles i via lacrimal) i les malalties sistèmiques amb afectació ocular (diabetis, hipertensió arterial i oftalmopatia tiroide).

Per aquesta raó, la cap del Servei d’Oftalmologia ha incidit en la necessitat que la derivació de pacients al Servei es faci amb el màxim rigor, amb la finalitat d’atendre primer les patologies oculars que requereixin una intervenció preferent.

Peticions de graduació

D’altra banda, gairebé el 90 % de la demanda de la població adscrita a l’Hospital Comarcal d’Inca (més de 117.000 targetes sanitàries) o les tres quartes parts de la demanda assistencial del Servei d’Oftalmologia està relacionada amb la graduació per actualitzar les necessitats de les miopies (una afecció que presenta el 33 % de la població), de les hipermetropies (que n’afecten el 10 %), dels astigmatismes (presents en el 59 %, especialment associades a problemes de miopia o hipermetropia) i de les presbícies (que afecten el 80 % de la població de més de 45 anys).

En vista d’aquestes dades, la Dra. Ortuño ha assenyalat que en la majoria de les derivacions al Servei d’Oftalmologia no s’han distingit els problemes de refracció de les patologies oculars més complexes, és a dir, les que ocasionen limitacions de la visió de gran importància als pacients i que requereixen una atenció urgent amb la finalitat de millorar-ne la qualitat de la visió, de vida i autonomia.

Patologies clau

En aquest mateix sentit, ha subratllat que les patologies clau en l’edat adulta són la retinopatia diabètica, que la pateix una quarta part dels pacients amb diabetis, i el glaucoma, que afecta el 2 % de les persones de més de 45 anys i és la segona causa de ceguesa a tot el món, i que requereix que a l’Hospital Comarcal d’Inca s’atenguin 2.500 pacients, que necessiten almenys una revisió anual.

Amb relació als pacients ancians, la Dra. Ortuño ha informat que tres de cada quatre persones de més de 75 anys pateix cataractes, cosa que implica que a l’Hospital es duguin a terme 800 intervencions quirúrgiques l’any, fet que suposa a més que cada pacient s’hagi de fer tres revisions durant el primer any després de la intervenció. D'altra banda, la degeneració macular —que afecta l’1,5 % de la població— és la principal causa de ceguesa en persones de més de 50 anys. Segons aquest percentatge, l’Hospital Comarcal d’Inca atén dos mil pacients amb aquesta patologia, la qual requereix tractament i revisió anualment.

[Font: Hospital Comarcal d’Inca. 05/06/2014]