Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Govern convida a agents sanitaris, socials i polítics a treballar conjuntament per un Pacte per la Salut a Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest procés és un punt de partida que definirà el full de ruta de la sanitat balear la dècada vinent. S'articularan sis grups de treball que treballaran en àrees com la promoció de la salut, l'abordatge de la cronicitat, el dèficit de professionals, les llistes d'espera o la salut mental.

S'ha iniciat el procés participatiu amb els agents socials, polítics i el sector sanitari de les Illes, amb l'objectiu de trobar el compromís de tots els agents implicats per a treballar conjuntament per construir el primer pacte polític i social per la salut de les illes Balears.

El dèficit de professionals sanitaris en tots els nivells assistencials, el pla de xoc contra les llistes d'espera que es presentarà en els pròxims dies, l'enfortiment de l'atenció primària, l'abordatge de la cronicitat o la salut mental dels ciutadans d'aquestes illes són alguns dels reptes als quals ha d'enfrontar-se la sanitat pública balear.

L'objectiu és construir i desenvolupar un sistema sanitari universal, de qualitat, més equitatiu i eficient, on qualsevol ciutadà, amb independència del seu lloc de residència pugui accedir als mateixos recursos. Amb el ciutadà en el centre i la cura del professional com a valor fonamental de l'organització.

Grups de treball

Per a això es crearan sis grups de treball i un coordinador que realitzarà un seguiment de la comesa de cadascun d'ells. Aquests grups de treball estaran conformats definitivament a finals del mes de desembre. Per a cadascun d'ells s'han nomenat un o dos coordinadors:

Coordinador del Pacte per la Salut

Javier Ureña, director general del Servei de Salut de les Illes Balears.

Grup 1: Reconeixement, la fidelització, l'estabilització i la captació dels professionals per a fer front al dèficit de professionals sanitaris

Coordinat per: Marga Bujosa, directora de l’Àrea de Professionals i Relacions Laborals, i per Verónica Segura, subdirectora de Relacions Laborals i d’Atenció al Professional.

Grup 2: La modernització i l'enfortiment de l'atenció primària i la seva capacitat de resolució assistencial i prevenció

Coordinat per Vicenç Juan, director general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, i per Carlos Raduán, gerent d'Atenció Primària de Mallorca.

Grup 3: Abordatge de la cronicitat: atenció centrada en la persona, i atenció social i sanitària integrada

Coordinat per Joan Simonet, director general de Prestacions, Farmàcia i Consum, i per Estefanía Serratusell, subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària i Malalties Poc Freqüents.

Grup 4: Promoció de la salut, la prevenció de la malaltia i el foment d'hàbits de vida saludables

Responsables: Elena Esteban, directora general de Salut Pública, i Rosa Tarragó, directora gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.

Grup 5: Atenció a les malalties de salut mental, potenciant la prevenció i l'atenció comunitària

Responsables: Alicia González, directora general de Salut Mental, i Oriol Lafau, coordinador autonòmic de Salut Mental.

Grup 6: Increment de l'activitat programada i reducció dels temps d'espera per a les consultes amb l'especialista i les intervencions quirúrgiques

Responsable: Raúl Lara, director d'Assistència Sanitària del Servei de Salut.

L'objectiu és que d'aquests grups de treball sorgeixi un document definitiu a la fi del primer semestre de 2024, una vegada treballades totes les àrees d'anàlisi proposades.

[Font: Presidència del Govern de les Illes Balears. 30/11/2023]

[Foto: Presidència del Govern de les Illes Balears]