Categoria: Qualitat

El grup de Joves Experts en Seguretat del Pacient es forma en emergències extrahospitalàries

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Seguretat del Pacient (USP) de l'Hospital Can Misses va crear en el darrer trimestre de 2016 un grup de joves als quals ha estat impartint formació en matèria de seguretat del pacient, dins l'estratègia de la USP de difusió de la cultura de seguretat del pacient fora de l'àmbit hospitalari: el grup de Joves Experts està format per 19 alumnes de 4t d'ESO B de l'IES Sa Blanca Dona.

L'objectiu d'aquestes activitats ha estat augmentar la cultura de seguretat del pacient en l'àmbit educatiu, difondre pràctiques segures entre la població infantil i juvenil, així com per al professorat, i donar a conèixer les funcions de la Unitat de Seguretat del Pacient i les mesures que poden dur a terme com a ciutadans.

Aquest grup d'alumnes s'ha estat formant des del mes d'octubre per mitjà de tallers impartits per experts en diferents matèries, com ara la reanimació cardiopulmonar, el rentat de mans o l'ús segur del medicament.

Els formadors que han anat passant pel centre per completar la formació d'aquests joves han estat Maria Costa, documentalista de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, membre referent de la USP de l'Hospital Can Misses i autora de la idea dels joves experts; Ana Samper i Marga Prats, farmacèutiques; Isabel de Blas, infermera; Elena Bartual i Elena Bustamante, facultatives del Servei de Medicina Intensiva, i Paz Merino, cap de l'UCI i coordinadora de la USP.

Després de la formació que han rebut per part del coordinador del SAMU 061, Ángel Crespo, i dels pilots Guillermo Morales i Juan José Rodríguez, el grup de Joves Experts es formarà en fonts fiables sobre salut a Internet en la pròxima sessió.

En aquesta ocasió han rebut formació teòrica sobre seguretat en emergències extrahospitalàries, després de la qual cosa han visitat, en el mateix institut, les ambulàncies medicalitzades del 061. La formació ha continuat amb vols programats en l'helicòpter per completar la seva formació sobre seguretat aèria, en la qual han participat, a més del Dr. Crespo i el pilot Guillermo Morales, el copilot Narcís Mila i Carlos Otazu, responsable d'Inaer.

Per a Maria Costa, "els adolescents són el grup de població que menys utilitza els recursos sanitaris. Tant en hospitalitzacions com en consultes mèdiques, els joves en la franja d'edat de 15 a 24 anys es troben entre els usuaris menys freqüents. Són, a més, un col·lectiu que no té coneixements sanitaris suficients per obtenir, comprendre i utilitzar eficaçment la informació destinada a promoure i mantenir la seva salut, així com l'avaluació de la qualitat dels serveis sanitaris. El més baix ús dels recursos no ha de ser raó per deixar de banda els adolescents a l'hora de dissenyar intervencions perquè se sentin benvinguts i segurs dins els centres sanitaris, i per contribuir a millorar els seus comportaments relacionats amb la salut i a mantenir una actitud activa en la millora dels serveis sanitaris, així com en les decisions relacionades amb l'atenció que rebin. Aquesta és la raó per la qual pensàrem crear el grup de Joves Experts".

Per a la Dra. Paz Merino, coordinadora de la USP, "aquest tipus d'activitats en grup proporcionarien un format excel·lent per aprendre i comprendre els problemes amb què es poden trobar en situacions futures. Es genera coneixement a partir de la pràctica, de manera que es provoca una posterior reflexió i un feedback molt interessant".

La creació d'un grup focal amb joves suposa un enfocament innovador que permet entendre millor la visió del col·lectiu adolescent quant a temes relacionats amb l'ús dels recursos sanitaris, i potenciar-ne el paper actiu per treballar per la seva pròpia seguretat. Amb aquest projecte s'espera que els participants aprenguin sobre el funcionament del sistema sanitari i la importància de la prevenció d'esdeveniments adversos. També, que desenvolupin habilitats de treball en grup i expressió d'opinions, i que siguin reconeguts com a experts dins el centre, després del contacte amb el medi hospitalari i la formació específica sobre seguretat del pacient.

Els temes en els quals fins ara s'ha anat formant aquest grup d'experts han estat: què és un esdeveniment advers, model centrat en el sistema —model del formatge suís—, sistemes de notificació, eines per a l'anàlisi i gestió dels riscs. També en pràctiques segures: rentat de mans —com a barrera essencial per a la prevenció de determinades malalties infeccioses—, ús segur del medicament —diferències i canvis farmacocinètics en funció de l'edat i la maduració, formulacions o concentracions dels medicaments pediàtrics, interaccions de fàrmacs, reaccions adverses a medicaments, interpretació de prospectes—, identificació inequívoca de pacients, cirurgia segura —importància de la utilització de checklists o llistes de verificació abans, durant i després de la cirurgia—, RCP bàsica —com actuar davant una situació d'emergència— i el pacient per la seva seguretat.

L'exposició teòrica de cada un dels temes ha anat acompanyada d'activitats pensades per treballar-ne l'aplicació pràctica, però també per potenciar la creativitat dels alumnes —creació de cartells sobre rentat de mans per penjar als banys del centre, pràctiques amb kits de medicació, dramatització sobre l'ús del checklist en quiròfan, enregistrament de vídeos sobre com actuar en un cas d'emergència, entre altres.

Els participants del grup de Joves Experts organitzaran minitallers de pràctiques segures per a alumnes d'altres classes dins el mateix centre. D'aquesta manera, la USP disposarà de col·laboradors que ajudin a difondre la cultura de seguretat en un col·lectiu al qual és difícil d'arribar, a priori, com són els joves.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 06/02/2017]

[Foto: IB-Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*09/05/2018 - 19 alumnes de l'IES Sa Blanca Dona volen en l'helicòpter del 061.
*15/11/2017 - La USP de l'Àrea de Salut d'Eivissa organitza una Marató de Tallers per a alumnes de batxillerat.
*27/06/2017 - Reconeixement als Joves Experts en Seguretat del Pacient a l'Hospital Can Misses.
*14/11/2016 - La Unitat de Seguretat del Pacient de Can Misses crea un grup de joves experts en seguretat del pacient a l'IES Sa Blanca Dona.