Categoria: Qualitat

Agraïment per la seva implicació al primer grup d'onze pacients actius formadors

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha entregat els diplomes al primer grup d'onze pacients actius formadors en agraïment per la seva implicació i dedicació en relació amb una iniciativa que es du a terme per primera vegada en aquesta comunitat.

Aquests pacients formen part del Programa Pacient Actiu, que, entre els seus objectius, preveu la formació de pacients actius formadors que posteriorment conduiran grups de pacients amb la seva mateixa malaltia. Impartir formació entre iguals pot aconseguir motivar i capacitar amb més impacte altres persones amb la mateixa patologia, perquè es parteix de la vivència i la situació pròpies.

La consellera ha assistit al lliurament de diplomes acompanyada per la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents, Angélica Miguélez, i el gerent d'Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey.

Durant aquest mes s'han realitzat diferents tallers al Centre de Salut Son Cladera (de 16.00 a 20.00 h), en què s'ha iniciat el primer grup de formació de pacients actius formadors.

Els objectius d'aquest taller han estat:

  • Adquirir la capacitació necessària per desenvolupar un programa de formació entre iguals.
  • Adquirir competències i desenvolupar habilitats per a la utilització de metodologies docents interactives i participatives.
  • Adquirir coneixements i desenvolupar habilitats i actituds de diàleg i comunicació.

El Programa Pacient Actiu i el taller es duen a terme mitjançant una estratègia d'educació per a la salut basada en la pedagogia activa —investigar la seva pròpia realitat a partir de la seva situació— i, a més, s'incorpora la metodologia basada en la formació entre iguals —els formadors són capaços de liderar sessions, facilitar la comunicació i l'intercanvi d'experiències, i motivar els pacients en la resolució de problemes, la presa de decisions i l'autogestió del seu problema de salut.

La captació de pacients ha estat possible amb l'ajuda d'associacions —com ara ADIBA, ALCER i ABDEM—, centres de salut i hospitals. El grup està format per pacients amb diferents malalties com ara diabetis mellitus de tipus 2, malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), malaltia renal crònica, insuficiència cardíaca i esclerosi múltiple. A cadascun d'ells se li va fer una entrevista i una valoració inicial de salut.

En el transcurs del darrer trimestre de 2017 està previst elaborar i adaptar, juntament amb pacients, els continguts didàctics per a les malalties o situacions següents i iniciar la formació entre iguals, que serà conduïda pels pacients actius formadors —els que s'han format aquest mes de juny.

El Programa Pacient Actiu s'engloba dins l'Estratègia d'Apoderament per a la Ciutadania de la Conselleria de Salut i està alineat amb l'Estratègia per a l'Abordatge de la Cronicitat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 19/06/2017]

[Foto: IB-Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*09/05/2018 - El Programa Pacient Actiu ja compta amb quaranta pacients que imparteixen formació entre iguals.
*27/02/2018 - L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera engega el Programa Pacient Actiu.
*09/02/2018 - El programa Pacient Actiu inicia els tallers de diabetis i malaltia pulmonar obstructiva crònica.
*20/12/2017 - L'Àrea de Salut de Menorca organitza la I Jornada de Pacient Actiu.
*02/06/2017 - Resum de la I Jornada Pacient Actiu de les Illes Balears.
*12/04/2017 - Inauguració de la Primera Jornada del Pacient Actiu de les Illes Balears.
*21/03/2017 - I Jornada Pacient Actiu de les Illes Balears.