Categoria: Qualitat

Reconeixement als Joves Experts en Seguretat del Pacient a l'Hospital Can Misses

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Seguretat del Pacient (USP) de l'Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera va tenir la iniciativa de posar en marxa un grup de joves que ha estat formant durant el darrer trimestre de 2016 i 2017, per mitjà de diferents tallers, en matèria de seguretat del pacient: els Joves Experts, 19 alumnes de 4t ESO B de l’IES Sa Blanca Dona.

Aquest projecte forma part de l’estratègia de la USP de difusió de la cultura de seguretat del pacient fora de l’àmbit hospitalari, que ha estat una de les línies estratègiques de la Unitat durant els dos últims anys.

L’objectiu d’aquestes activitats ha estat augmentar la cultura de seguretat del pacient en l’àmbit educatiu, difondre pràctiques segures entre la població infantil i juvenil, així com per al professorat, i donar a conèixer les funcions de la Unitat de Seguretat del Pacient i les mesures que poden dur a terme com a ciutadans.

Recentment han presentat a l’Hospital Can Misses els projectes en els quals han estat treballant i han rebut un reconeixement per part de la direcció de l’Hospital Can Misses i els membres de la Unitat de Seguretat del Pacient.

Aquest grup d’alumnes s’ha format a través de tallers impartits per experts en diferents matèries, com ara la reanimació cardiopulmonar, el rentat de mans o l’ús segur del medicament, des del mes d’octubre. Els formadors que han anat passant pel centre per completar la formació d’aquests joves han estat Maria Costa, documentalista de l'Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, membre referent de la USP i autora, juntament amb Isabel de Blas, infermera, de la idea dels Joves Experts; Ana Samper i Marga Prats, farmacèutiques; Elena Bartual i Elena Bustamante, facultatives del Servei de Medicina Intensiva, i Paz Merino, cap de la UCI i coordinadora de la USP.

També s'han format en seguretat en emergències extrahospitalàries, i han rebut la visita, en el mateix institut, de les ambulàncies medicalitzades del 061. Ángel Crespo, coordinador del SAMU 061, i els pilots Guillermo Morales, Juan José Rodríguez, Narcís Mila i Carlos Otazu, responsable d’Inaer, van oferir als Joves Experts una jornada de vols en helicòpter per completar la formació sobre seguretat aèria.

Per a Maria Costa, "els joves a la franja d’edat de 15 a 24 anys es troben entre els usuaris que menys utilitzen els recursos sanitaris. Per això, hem decidit organitzar aquest grup i oferir-los tallers perquè se sentin benvinguts i segurs dins els centres sanitaris, per contribuir a millorar els seus comportaments relacionats amb la salut i a mantenir una actitud activa en la millora dels serveis sanitaris, així com en les decisions relacionades amb l’atenció que rebin. Per això, hem creat el grup de Joves Experts".

Per a la Dra. Paz Merino, "aquest tipus d’activitats en grup proporciona un format excel·lent per aprendre i comprendre els problemes amb què es poden trobar en situacions futures. Es genera coneixement a partir de la pràctica, i es provoca una reflexió posterior i un feedback molt interessant".

Els temes en els quals s’ha anat formant aquest grup d’experts han estat: què és un esdeveniment advers, model centrat en el sistema —model del formatge suís—, sistemes de notificació, eines per a l’anàlisi i la gestió dels riscs; pràctiques segures: rentat de mans —com a barrera essencial per a la prevenció de determinades malalties infeccioses—, ús segur del medicament —diferències i canvis farmacocinètics en funció de l’edat i la maduració, formulacions o concentracions dels medicaments pediàtrics, interaccions de fàrmacs, reaccions adverses a medicaments, interpretació de prospectes—, identificació inequívoca de pacients, cirurgia segura —importància de la utilització de checklist o llistes de verificació abans de la cirurgia, durant i després—, RCP bàsica —com actuar davant una situació d’emergència— i el pacient per la seva seguretat.

Segons la Dra. Merino, "s’ha tractat de potenciar la creativitat dels alumnes amb la creació de cartells sobre rentat de mans per penjar als banys del centre, pràctiques amb equips de medicació i enregistrament de vídeos sobre com actuar en un cas d’emergència, i el resultat ha estat magnífic".

A continuació podeu veure el vídeo del Projecte Joves Experts en Seguretat del Pacient de l'IES Sa Blanca Dona.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 21/06/2017]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Notícies relacionades a Infosalut
*09/05/2018 - 19 alumnes de l'IES Sa Blanca Dona volen en l'helicòpter del 061.
*15/11/2017 - La USP de l'Àrea de Salut d'Eivissa organitza una Marató de Tallers per a alumnes de batxillerat.
*10/02/2017 - El grup de Joves Experts en Seguretat del Pacient es forma en emergències extrahospitalàries.
*
14/11/2016 - La Unitat de Seguretat del Pacient de Can Misses crea un grup de joves experts en seguretat del pacient a l'IES Sa Blanca Dona.