Categories: Formació continuada, Qualitat

Professionals sanitaris van participar en un curs d’actuació en cas de catàstrofe

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una seixantena de professionals sanitaris, d’emergències i de cossos i forces de seguretat de l’Estat van asistir al primer curs internacional d’actuació en cas de catàstrofe amb víctimes múltiples, anomenat International Postgraduate Course in Medical Response to Major Incidents (MRMI).

Aquest curs, que es va organitzar a Espanya,  té per objectiu capacitar els professionals amb estratègies per abordar tots els processos de resposta en cas de catàstrofe amb víctimes múltiples, des del rescat i el trasllat d’aquestes fins a l’arribada i l’atenció al centre hospitalari. Els caps dels serveis de Cirurgia General i Digestiva i d’Urgències de l’Hospital Comarcal d’Inca, els doctors Carlo Brugiotti i José Luis Guerrero, respectivament, van ser els organitzadors d’aquest curs, que va comptar amb la col·laboració de la Direcció General d’Emergències i Interior i del Servei de Salut de les Illes Balears.

El curs es va dividir en dues parts per tal d’entrenar la cadena sencera de comandament per mitjà d’un model de simulació avançada. Per una banda, es van repassar coneixements bàsics de primers auxilis i de coordinació i presa de decisions en potencials situacions de risc, juntament amb demostracions de treball en equip en les fases prehospitalària i hospitalària. Per una altra banda, es van fer exercicis pràctics aplicant els coneixements adquirits, amb l’ajuda dels docents que imparteixen la formació o sense.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i la consellera d’Administracions Públiques, Isabel Castro, van asistir a una de les jornades de formació pràctica des de la sala de control, en què els professionals van participar en una situació simulada basada en víctimes reals d’un atemptat produït al territori europeu. La consellera de Salut i Consum va afirmar que aquest tipus de cursos de formació són indispensables per donar una resposta ràpida en aquestes situacions, optimitzar els esforços i minimitzar les baixes i els danys. Per això —va recalcar— és imprescindible una coordinació òptima de tots els cossos d’emergències implicats en una possible catàstrofe. També van assistir el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i el director general d'Emergències, Jaume Barceló.

Aquest curs és una formació de caràcter internacional postgraduada certificada per la European Society for Trauma and Emergency Surgery. Devers 2.500 participants han rebut aquesta formació arreu del món.

Una app per reduir el temps de resposta

L’Hospital Comarcal d’Inca va desenvolupar l’any 2018 una aplicació per a dispositius mòbils que serveix per reduir el temps de resposta en cas d’accident amb víctimes múltiples. Aquesta app guia en l’actuació ordenada i planificada per atendre el nombre més alt possible de pacients en un lapse de temps breu i de la manera més eficaç. Precisament aquesta app va ser guardonada en els prestigiosos Premios Profesor Barea, que atorga la Fundación Signo per reconèixer l’esforç d’institucions en la implantació de sistemes de gestió sanitaris innovadors que permetin donar resposta tant a la sostenibilitat del sistema com a una atenció sanitària de qualitat.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 05/10/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*07/10/2019 noticiasmallorca.es - Profesionales sanitarios, de emergencias y de cuerpos de seguridad participan en un curso internacional de respuesta en caso de catástrofe.