Categories: Farmacoterapèutica, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

El SNS finançarà els tractaments farmacològics per a deixar de fumar

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els fàrmacs per a la deshabituació tabàquica seran finançats pel Sistema Nacional de Salut (SNS)  a partir del pròxim 1 de gener. La vareniclina i el bupropió s'inclouran en la prestació farmacèutica.

Així ho va traslladar la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, al president del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme (CNPT), Andrés Zamorano, durant la trobada celebrada en el Ministeri.

Amb aquesta mesura es poden beneficiar al voltant de 83.800 persones, amb un impacte pressupostari estimat de 7,9 milions d'euros en el primer any.

S'estima una mitjana de 51.870 morts prematures a l'any atribuïbles al tabac a Espanya, amb una disminució en el cas dels homes enfront d'un augment en les dones. En aquest últim cas, les morts per càncer de pulmó s'han duplicat en els últims vint anys.

Estratègia integral

Des del Ministeri es lidera una estratègia integral per a disminuir el consum del tabac a Espanya treballant, conjuntament amb les comunitats autònomes.

La seva prescripció es produirà sota recepta electrònica en pacients que estiguin inclosos en un programa de suport individual i/o grupal i compleixin els criteris establerts: tenir motivació expressa de deixar de fumar constatable amb almenys un intent en l'últim any, fumar deu cigarrets o més al dia i tenir un alt nivell de dependència, qualificat pel test de Fagerström ≥ 7.

Finançament del tractament

El SNS finançarà un intent anual per pacient per a deixar de fumar. El tractament complet té una durada de dotze setmanes.

Si considerem a una persona amb una aportació farmacèutica del 40%, la seva aportació seria de 0,87 euros/dia en el cas de la vareniclina i 0,26 euros en el cas del bupropió.

En vareniclina es produirà una disminució del 30% del preu actual del medicament i en bupropió del 66% (format mensual). Cal ressaltar que aquesta disminució de preu es mantindrà quan la ciutadania adquireixi aquests medicaments fora del finançament.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 14/11/2019]

[Foto: Ministeri de Sanitat, Consum I Benestar Social]

Què en diu la premsa
*04/02/2020 noticiasmallorca.es - El Sistema Nacional de Salud financia por primera vez los tratamientos farmacológicos para dejar de fumar.
*02/01/2020 diariodemallorca.es - Los criterios para recibir los fármacos antitabaco.
*31/12/2019 diariodemallorca.es - Dos fármacos para dejar de fumar ya están financiados.
*31/12/2019 ultimahora.es - Dos fármacos para dejar de fumar estarán financiados a partir de este miércoles.
*31/12/2019 menorca.info - Dos fármacos para dejar de fumar estarán financiados a partir de este miércoles.
*14/12/2019 diariodemallorca.es - La sanidad pública financiará un segundo fármaco para dejar de fumar.
*04/12/2019 noudiari.es - La sanidad pública recetará Chámpix, para dejar de fumar, solo una vez por paciente y año.