Categoria: Qualitat

S'ha aprovat el projecte de Llei d'accessibilitat universal

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha aprovat el projecte de Llei d'accessibilitat universal, adreçat tant a la ciutadania en general com a les entitats públiques i privades, que té com a objectiu garantir l'autonomia personal de tots els ciutadans en tots els àmbits, amb independència de la seva situació vital.

Entre les mesures més importants incloses en el text, cal destacar, entre d'altres, les que se relacionen a continuació:

Espais públics i edificis

Els instruments de planejament urbanístic han de preveure les mesures pertinents per garantir l'accessibilitat universal en els espais urbans d'ús públic.

Les edificacions de nova construcció d'ús públic—tant de titularitat pública com privada— han de ser accessibles.

Senyalització i informació

La senyalització i la informació han de ser accessibles per a tothom. També es preveu l'obligatorietat que els estudis de seguretat i els plans d'emergència incloguin procediments d'avís i mitjans de suport a les persones amb discapacitat.

Accés en els productes

El projecte de llei té en compte que hi ha barreres que no són físiques. A tall d'exemple, el text recull que tots els productes perillosos, farmacèutics o alimentaris amb data de caducitat han d'incorporar un etiquetatge o sistema alternatiu que permeti que hi puguin accedir les persones amb discapacitat visual. També hi ha d'haver etiquetatge fàcil per a les persones amb discapacitat cognitiva.

Atenció al públic en l'Administració

Les persones que treballin en l'atenció al públic en qualsevol administració hauran de tenir formació per poder atendre una persona amb discapacitat. També s'estableix l'obligació que hi hagi personal intèrpret del llenguatge de signes. Aquest punt ha estat incorporat a petició de la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears.

De la mateixa manera, en la prestació de serveis públics s'ha de garantir l'accés a la informació amb la utilització de sistemes i mitjans que combinin la comunicació auditiva, tàctil i visual.

Comunicacions

S'inclou l'obligatorietat que la informació que proporcioni l'Administració sigui accessible a través d'Internet i també que es preveuen les condicions d'accessibilitat en les activitats d'oci, esport, lúdiques i culturals que es duguin a terme.

Els mitjans de comunicació audiovisuals han d'anar incorporant sistemes d'audiodescripció, subtitulació i llenguatge de signes.

Aquest projecte de llei preveu un règim sancionador per assegurar el compliment de les normes.

[Font: Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat. 24/02/2017]

[Foto: unsplash.com / People New York Train / CC-by-sa-2.0]

Notícies relacionades a Infosalut
*10/08/2017 - Aprovació de la Llei d'Accessibilitat Universal de les Illes Balears.