Categoria: Estudis i projectes

Resposta de l'expressió gènica de CPT1A al tractament amb àcid retinoic en PBMC humanes com a predictor del risc metabòlic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Investigació de Nutrigenòmica i Obesitat (NUO) de la Universitat de les Illes Balears, de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), dirigit pel professor Andreu Palou, han publicat un estudi en el que es demostra que la resposta de l'expressió gènica de CPT1A (gen clau en l’oxidació del àcids grassos) al tractament amb àcid retinoic en una fracció de cèl·lules sanguínies, les PBMC, pot ser d’utilitat com a predictor del risc metabòlic.

 

Margalida Cifre, Andreu Palou i Paula Oliver, investigadors del grup NUO, han publicat l'article amb el títol "Impaired CPT1A Gene Expression Response to Retinoic Acid Treatment in Human PBMC as Predictor of Metabolic Risk" a la revista Nutrients.

Els sistemes de cèl·lules mononuclears de sang perifèrica (PBMC) humana ex vivo ofereix la possibilitat de provar els efectes transcriptòmics dels components bioactius del menjar amb efectes potencials en la salut. Es va investigar l'efecte de l'àcid retinoic en l’expressió de gens clau del metabolisme lipídic i de gens inflamatoris en PBMC d’homes amb pes normal i sobrepès-obesitat amb diferents característiques relacionades amb la síndrome metabòlica. Els resultats ponen de manifest que la resposta transcriptómica a l’àcid retinoic en PBMC mantingudes en un sistema ex vivo està alterada en individus amb obesitat i el sobrepès, el qual és indicatiu d’alteració metabòlica. L’anàlisi de l’expressió de CPT1A resultà d’especial rellevància com a predictor de risc metabòlic incrementat.

Referència de l'article
Cifre M, Palou A, Oliver P. Impaired CPT1A Gene Expression Response to Retinoic Acid Treatment in Human PBMC as Predictor of Metabolic Risk. Nutrients. 2020;12(8):2269. doi: 10.3390/nu12082269. PubMed PMID: 32751185.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Home passejant / CC BY-NC-SA 4.0]