Categoria: Estudis i projectes

Implicacions pel desenvolupament dels biomarcadors i l'immunoteràpia en el paisatge immunològic en el microambient del tumor

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Lípids en Patologia Humana de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha publicat un estudi on s'analitzen les implicacions pel desenvolupament dels biomarcadors i l'immunoteràpia en el paisatge immunològic en el microambient del tumor.També hi han participat l'Instituto de Investigación Sanitaria del Principado de Asturias (ISPA), l'Hospital Universitario Central de Asturias, la Università degli studi Firenze i l'Azienda Ospedaliera Universitaria Careggi (AOUC).

Karim Pérez-Romero, Gwendolyn Barceló-CoblijnDaniel H. Lopez, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Immune Landscape in Tumor Microenvironment: Implications for Biomarker Development and Immunotherapy" a la revista International Journal of Molecular Sciences.

La integració del microambient tumoral com a part fonamental del procés tumorigen ha revolucionat sens dubte la nostra comprensió de la biologia del càncer. Cada vegada hi ha més proves que indiquen que les cèl·lules neoplàsiques estableixen una relació de dependència amb les cèl·lules normals residents en el teixit afectat i, a més, desenvolupen la capacitat de reclutar noves cèl·lules accessòries que ajuden al desenvolupament del tumor. A més de les cèl·lules normals de l'estroma i del tumor, aquest ecosistema tumoral inclou un component immunològic infiltrat que estableix interaccions complexes que tenen un efecte crític durant la història natural del tumor.

El procés mitjançant el qual les cèl·lules immunitàries modulen la progressió del tumor es coneix com a immunoedició, un procés dinàmic que crea una pressió selectiva que finalment condueix a la generació de cèl·lules immunoresistents i a la incapacitat del sistema immunitari per a erradicar el tumor. En aquest context, la caracterització cel·lular i funcional del compartiment immunològic dins del microambient tumoral ajudarà a comprendre la progressió del tumor i, en última instància, servirà per a crear noves eines de pronòstic i millorar l'estratificació dels pacients per al tractament del càncer. Aquí es revisa l'impacte del sistema immunològic en el desenvolupament del tumor, centrant-nos particularment en les seves implicacions clíniques i en les tecnologies actuals utilitzades per a analitzar la diversitat de cèl·lules immunes dins del tumor.

Referència de l'article
Pérez-Romero K, Rodríguez RM, Amedei A, Barceló-Coblijn G, Lopez DH. Immune Landscape in Tumor Microenvironment: Implications for Biomarker Development and Immunotherapy. Int J Mol Sci. 2020;21(15):5521. doi: 10.3390/ijms21155521. PubMed PMID: 31523756.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Marisa Sakura. Banc de Sang i Teixits]