Categoria: Estudis i projectes

Canvis en el tabaquisme durant l'embaràs i riscs de resultats adversos al naixement i de sobrepès en la infància

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut de Menorca ha participat en un metanàlisi sobre els canvis en el tabaquisme durant l'embaràs i riscs de resultats adversos al naixement i de sobrepès en la infància a Europa i Amèrica del Nord. També hi han participat diferents centres internacionals.

Maties Torrent, metge de l'Àrea de Salut de Menorca, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Changes in parental smoking during pregnancy and risks of adverse birth outcomes and childhood overweight in Europe and North America: An individual participant data meta-analysis of 229,000 singleton births" a la revista Plos Medicine.

L'exposició fetal al fum és un factor de risc comú i clau que es pot evitar per a les complicacions del naixement i sembla influir en el risc posterior de sobrepès. No és clar si aquest augment del risc també es presenta si les mares fumen només durant el primer trimestre o redueixen el nombre de cigarrets durant l'embaràs, o quan només els pares fumen.

L'objectiu era avaluar les associacions del tabaquisme dels pares durant l'embaràs, específicament de deixar o reduir el tabaquisme i el tabaquisme matern i patern combinat, amb el naixement prematur, la grandària petita per a l'edat gestacional i el sobrepès infantil.

Referència de l'article
Philips EM, Santos S, Trasande L, Aurrekoetxea JJ, Barros H, von Berg A, et al. Changes in parental smoking during pregnancy and risks of adverse birth outcomes and childhood overweight in Europe and North America: An individual participant data meta-analysis of 229,000 singleton births. PLoS Med. 2020;17(8):e1003182. doi: 10.1371/journal.pmed.1003182. PubMed PMID: 32076827.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: BDQWIKI / Smoking and pregnancy / CC BY-NC-SA 4.0]