Categoria: Estudis i projectes

Relació de la ingesta de folat en la dieta i la síndrome metabòlica en els participants de l'estudi PREDIMED-Plus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer han participat en la publicació d'un estudi on s'analitza la relació de la ingesta de folat en la dieta i la síndrome metabòlica en els participants de l'estudi PREDIMED-Plus. També hi han participat diferents centres espanyols.

Dora Romaguera, Antoni Colom i Elena Rayó, investigadores de l'IdISBa; i José María Gámez, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Dietary folate intake and metabolic syndrome in participants of PREDIMED-Plus study: a cross-sectional study" a la revista European Journal of Nutrition.

Es va analitzar l'associació entre el consum de folat i la puntuació de MetS (síndrome metabòligca) i els seus components entre adults grans amb major risc cardiometabòlic participants en l'assaig PREDIMED-Plus.

Es va realitzar una anàlisi transversal amb 6633 participants amb sobrepès/obesitat amb MetS. Es va estimar la ingesta de folat (per 100 mcg/dia i en quintils) mitjançant un qüestionari validat de freqüència d'aliments. Es va calcular una puntuació MetS utilitzant els valors estandarditzats com es mostra en la fórmula: [(índex de massa corporal + relació cintura/altura)/2] + [(pressió arterial sistòlica + pressió arterial diastòlica)/2] + glucosa en dejú en plasma-colesterol HDL + triglicèrids en plasma. La puntuació de MetS com a variable contínua i els seus set components van ser les variables de resultat. Es va realitzar una regressió lineal robusta múltiple utilitzant un estimador de tipus MM per a avaluar l'associació ajustant els possibles factors de confusió.

Aquest estudi suggereix que una major ingesta de folat pot estar associada amb una menor puntuació de MetS en els adults majors, una menor glucosa en plasma en dejú i un major colesterol HDL en subjectes d'alt risc cardíac i metabòlic.

Referència de l'article
Navarrete-Muñoz E-M, Vioque J, Toledo E, Oncina-Canovas A, Martínez-González MÁ, Salas-Salvadó J, et al. Dietary folate intake and metabolic syndrome in participants of PREDIMED-Plus study: a cross-sectional study. Eur J Nutr. Ago 2020. doi: 10.1007/s00394-020-02364-4. PubMed PMID: 32833162.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Parella pasejant / CC BY-NC-SA 4.0]