Categoria: Estudis i projectes

Augment del risc d'un alt nivell de greix corporal i l'alteració del metabolisme lipídic associat al consum subòptim de vitamina A

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació Nutrigenòmica i Obesitat (NUO) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i la Universitat de les Illes Balears ha publicat un article sobre l'augment del risc d'un alt nivell de greix corporal i l'alteració del metabolisme lipídic associat al consum subòptim de vitamina A està modulat per les variants genètiques rs5888 ( SCARB1), rs1800629 ( UCP1) i rs659366 ( UCP2). També hi ha participat el CIBEROBN.

Sebastià Galmés, Francisca Serra i Andreu Palou, investigadors del grup NUO, han publicat l'article amb el títol "Increased Risk of High Body Fat and Altered Lipid Metabolism Associated to Suboptimal Consumption of Vitamin A Is Modulated by Genetic Variants rs5888 ( SCARB1), rs1800629 ( UCP1) and rs659366 ( UCP2)" a la revista Nutrients.

L'obesitat és un trastorn metabòlic que es caracteritza per una acumulació anormal i/o excessiva de greix corporal i que, segons l'Organització Mundial de la Salut, afecta a més de 650 milions de persones arreu del món. Un gran nombre d'investigacions estan enfocades a la identificació de nutrients i components de la dieta que puguin mostrar un impacte modulador de l'acumulació del greix corporal. En aquest context, la vitamina A ha mostrat certs efectes beneficiosos sobre el control del greix corporal i del metabolisme energètic, en estudis realitzats en animals i cultius cel·lulars. Malgrat això, aquests efectes de la vitamina A - que es troba naturalment en aliments d'origen vegetal (com fruites, verdures i hortalisses) o d'origen animal (com el fetge o altres vísceres) - no semblen ser tan evidents quan parlem d'estudis en éssers humans.

Aquesta paradoxa obre la hipòtesi de si els efectes de la vitamina A sobre el control del greix corporal podrien estar condicionats per la presència de particularitats genètiques pròpies de cada individu.
Un recent estudi, dut a terme pels investigadors Sebastià Galmés, Francisca Serra i Andreu Palou del grup Nutrigenòmica i Obesitat, de la Universitat de les Illes Balears i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) ha identificat que hi ha homes que segueixen dietes baixes en vitamina A i, associat a aquest fet, mostren elevat contingut de greix corporal. A més un subgrup d'ells, s'ha vist que són portadors de variants genètiques que faciliten la gestió i la resposta a la vitamina A (en concret als gens SCARB1, UCP1 i UCP2). Així doncs, aquest estudi ha analitzat dos grups de població masculina segons les seves característiques nutrigenètiques. Els resultats indiquen que, per al grup d’homes amb elevat greix corporal associat a la combinació d’una baixa ingesta de vitamina A i al fet de ser portador de variants genètiques concretes, una dieta correcta amb aquesta vitamina contribuiria a millorar el seu perfil d’obesitat.


A més, al mateix estudi, que ha estat publicat a la revista especialitzada en nutrició Nutrients (https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2588), també s'han caracteritzat alguns dels efectes diferencials de la vitamina A sobre el metabolisme energètic d'acord amb el bagatge genètic d'aquests individus. Per dur a terme aquest enfoc, s'han utilitzat les cèl·lules mononuclears de sang perifèrica (o PBMCs) aïllades d'individus de cada grup genètic i tractades amb vitamina A. Els resultats mostren que els canvis metabòlics desencadenats per la vitamina A depenen de la genètica dels voluntaris.


En resum, l'estudi mostra el risc més gran d'obesitat associat a la ingesta insuficient de vitamina A, sobretot en individus predisposats genèticament, i ofereix noves evidències de la utilitat de les estratègies nutricionals adaptades a les necessitats particulars de cada persona (Nutrició de Precisió) i, per tant, més eficaces per combatre o prevenir trastorns metabòlics, com l'obesitat.

Referència de l'article
Galmés S, Palou A, Serra F. Increased Risk of High Body Fat and Altered Lipid Metabolism Associated to Suboptimal Consumption of Vitamin A Is Modulated by Genetic Variants rs5888 (SCARB1), rs1800629 (UCP1) and rs659366 (UCP2). Nutrients. 2020;12(9). doi: 10.3390/nu12092588. PubMed PMID: 32858880.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Sebastià Galmés]