Categoria: Estudis i projectes

Disminució de la consciència en una dona després d'una sobredosi de escopolamina no sospitada

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les Unitats de Toxicologia Clínica dels Serveis d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Hospital Universitari Son Llàtzer, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), els Serveis de Medicina Intensiva i Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un estudi sobre la disminució de la consciència en una dona després d'una sobredosi de escopolamina no sospitada. També hi ha participat l'Institut de Ciències Forenses "Luis Concheiro".

Bernardino Barceló MartínMiguel Ángel Elorza, facultatius del Laboratori d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa; Isabel Gomila, facultativa del Laboratori d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadora de l'IdISBa; Jon Perez-Barcena, metge de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Espases, Carmen Jimenez, neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Diminished Consciousness in a Woman Following an Unsuspected Scopolamine Overdose" a la revista Journal of Analytical Toxicology.

L'escopolamina s'utilitza clínicament, però també s'utilitza com a droga recreativa i és una droga incapacitadora, utilitzada en crims sexuals i robatoris. En aquest article, els autors, informen d'un cas d'una dona amb una disminució de consciència seguida d'una sobredosi no sospitada amb escopolamina i es van revisar articles sobre toxicitat amb escopolamina que incloïa concentracions en mostres biològiques.

L'escopolamina es va identificar en sèrum i orina en mostres de pacients recollides una hora després de l'administració a la unitat de cures intensives (UCI) i concentracions de 8,4 ng/mL i 62,560 ng/mL (creatinina 169,539 ng/mg), respectivament. En casos no-fatals, la mediana [rang interquartílic] de nivells d'escopolamina en sèrum era d'1,9 [2,1] ng/mL. La concentració del sèrum trobada en aquest cas podria explicar l'abrupta presentació patida per la pacient. L'escopolamina en orina es podria detectar després de més de 48 hores després de l'admissió.

El present informe il·lustra que s'ha de considerar la possibilitat de realitzar un examen toxicològic ampli, inclosa l'escopolamina, quan s'observa una disminució de la consciència dels pacients després de descartar una infecció o una malaltia cerebrovascular. Això pot jugar un paper important en la identificació d'aquesta etiologia potencialment mortal.

Referència de l'article
Barceló B, Gomila I, de-Castro-Ríos A, Perez-Barcena J, Jimenez C, Lendoiro E, et al. Diminished Consciousness in a Woman Following an Unsuspected Scopolamine Overdose. J Anal Toxicol. Oct 2020. doi: 10.1093/jat/bkaa135. PubMed PMID: 33025011.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones, gent / CC BY-NC-SA 4.0]