Categoria: Estudis i projectes

Augment de conductes afectives negatives quan es combina la privació materna en els primers anys de vida amb l'exposició a la cocaïna durant l'adolescència en rates mascle

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Neurofarmacologia de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i IUNICS de la Universitat de les Illes Balears, ha publicat un estudi sobre l'augment de la conducta afectiva negativa quan es combina la privació materna en els primers anys de vida amb l'exposició a la cocaïna en l'etapa adolescent en rates mascle.

Cristian Bis-Humbert, Rubén García-Cabrerizo i M Julia García-Fuster, investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Increased negative affect when combining early-life maternal deprivation with adolescent, but not adult, cocaine exposure in male rats: regulation of hippocampal FADD" a la revista Psychopharmacology.

A més de la iniciació primerenca en el consum de drogues durant l'adolescència, un altre factor de vulnerabilitat associat amb l'augment del risc d'abús de substàncies més endavant en la vida és l'estrès en els primers anys de vida. Una forma d'avaluar aquest risc combinat consisteix a avaluar l'aparició de conductes afectives negatives durant l'abstinència, vinculat a la persistència en la cerca de drogues en models animals.

Els objectius d'aquest estudi eren comparar l'impacte de la privació materna amb l'exposició a la cocaïna a diferents edats en el comportament afectiu i la regulació de la neuroplasticitat de l'hipocamp. Els resultats demostren que l'etapa adolescent és un període de gran vulnerabilitat, en comparació amb l'etapa adulta, als efectes combinats de l'administració de cocaïna i l'estrès a edats primerenques, suggerint que l'acumulació d'estrès a etapes primerenques de la vida pot anticipar la conducta negativa associada a una major vulnerabilitat a patir futures addiccions.

Referència de l'article
Bis-Humbert C, García-Cabrerizo R, García-Fuster MJ. Increased negative affect when combining early-life maternal deprivation with adolescent, but not adult, cocaine exposure in male rats: regulation of hippocampal FADD. Psychopharmacology. 27 octubre 2020. doi: 10.1007/s00213-020-05689-4. PubMed PMID: 33111196.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / White rat on table / CC BY-NC-SA 4.0]