Categoria: Estudis i projectes

Es millora la transparència en l'ús d'animals per activitats científiques i docents

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha aprovat un nou reial decret que modifica el Reial decret 53/2013, d'1 de febrer, pel qual s'estableixen les normes bàsiques aplicables per a la protecció dels animals utilitzats en experimentació i altres fins científics, incloent la docència.

El nou Reial Decret 118/2021, de 23 de febrer s'ha publicat en el BOE núm. 47, de dia 24.

L'objectiu d'aquesta modificació és incrementar la transparència dels projectes de recerca que es duen a terme amb aquests fins, introduint l'obligació de publicar en un termini inferior a sis mesos des de l'autorització del projecte, utilitzant el model únic de resum no tècnic aprovat per a tota la Unió Europea.

Per a utilitzar animals amb finalitats científics és necessari comptar amb un projecte autoritzat per l'autoritat competent, prèvia avaluació per part d'una entitat habilitada.

Aquest resum indicarà les característiques del projecte incloent la seva finalitat, animals implicats i les condicions del seu ús, així com les mesures per a minimitzar el seu sofriment.

Una vegada executat i depenent de les seves característiques, pot ser necessari fer una nova avaluació del projecte.

D'altra banda, en el nou reial decret s'aclareixen els elements dels projectes que han d'avaluar les entitats habilitades i s'amplien els aspectes que han de ser examinats.

[Fonts: Ministeri de Sanitat. 23/02/2021 - BOE. Núm. 47. 24/02/2021]

[Foto: Tiburi / animal-mouse-experiment-laboratory / Pixabay License]