Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Canvis d'alimentació i activitat física a Espanya durant el confinament per la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) amb membres de la Universitat de les Illes Balears i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han participat en un estudi sobre els canvis dels hàbits d'alimentació i activitat física durant el confinament a Espanya degut a la pandèmia de la COVID-19. També hi han participat diferents centres espanyols.

Josep Antoni Tur, investigador del Grup NUCOX, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Patterns of Change in Dietary Habits and Physical Activity during Lockdown in Spain Due to the COVID-19 Pandemic" a la revista Nutrients.

El tancament a causa de la COVID-19 va influir en els hàbits d'alimentació i estil de vida amb un potencial impacte negatiu en la salut. Aquest estudi volia identificar patrons o canvis en hàbits d'alimentació i activitat física durant el confinament per la COVID-19 per identificar associacions amb factors sociodemogràfics i hàbits habituals.

Aquest estudi transversal inclou 1155 adults reclutats en línia per respondre un qüestionari de 10 preguntes. El protocol avaluava la dieta habitual mitjançant un qüestionari semiquantitatiu de freqüència alimentària, activitat física habitual (AF) i ús de suplements, canvis de dieta, temps de sedentarisme, AF, exposició al sol, qualitat del son i tabaquisme durant el confinament. Els patrons de canvi de la dieta es varen identificar per factor d'anàlisis. Les puntuacions dels factors es varen incloure en un grup d'anàlisis junt amb canvis de l'AF.

Es varen identificar sis patrons de canvi en la dieta que junt amb els canvis de l'AF durant el tancament varen definir tres conjunts de canvis d'estil de vida: un conjunt menys actiu, un més actiu i un tercer conjunt actiu com sempre. Les persones que varen ser menys actives del que eren habitualment varen ser més propensos a ser classificats en el grup que va augmentar l'activitat física en el confinament. Les puntuacions d'un patró d'hàbits segons la dieta mediterrània varen ser més alts en aquests grups. Diferents patrons de canvi en l'estil de vida en el confinament suggereixen la necessitat d'adaptar suport i consells als diferents grups de població.

Referència de l'article
Pérez-Rodrigo C, Gianzo Citores M, Hervás Bárbara G, Ruiz-Litago F, Casis Sáenz L, Arija V, et al. Patterns of Change in Dietary Habits and Physical Activity during Lockdown in Spain Due to the COVID-19 Pandemic. Nutrients. 2021;13(2). doi: 10.3390/nu13020300. PubMed PMID:33494314.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: p1.pxfuel.com / menjar / Public Domain Mark 1.0]