Categoria: Estudis i projectes

Vida interior dels professionals de les cures pal·liatives

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Cures, Cronicitat i Evidències en Salut (CurES) amb membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i de la Universitat de les Illes Balears han participat en un estudi sobre una aplicació transcultural del model de consciència de l'autocura de la vida interior dels professionals de les cures pal·liatives. També hi ha participat la Universitat de València, el Pallium Latinoamérica Institute i el Pontifical Catholic University of Rio Grande do Sul.

Noemí Sansó, investigadora de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Palliative Care Professionals' Inner Lives: Cross-Cultural Application of the Awareness Model of Self-Care" a la revista Healthcare.

Tradicionalment, les qualitats professionals compassives no han rebut major atenció ni en les cures crítiques ni en les cures al final de la vida. L'exposició constant a la mort, la pressió del temps i la càrrega de treball, l'afrontament inadequat de les emocions personals, el dol i la depressió urgeixen el desenvolupament d'un currículum intern de competències per promoure la qualitat de vida professional i l'atenció compassiva. La pandèmia de COVID-19 posa de manifest la universalitat d'aquests problemes i la necessitat de dotar-se d'enfocaments de mesurament i seguiment rigorosament validats que permetin realitzar comparacions imparcials.

L'objectiu principal d'aquest estudi era oferir proves sobre la possibilitat de generalitzar el model de consciència de l'autocura en tres sistemes d'atenció baix una idiosincràsia particular. Quant a la mostra, 817 professionals de cures pal·liatives d'Espanya, Argentina i Brasil participaren en aquest estudi transversal utilitzant una estratègia de modelatge d'equacions estructurals multigrup. Les mesures mostraren una bona fiabilitat en els tres països. Quan es va contrastar el model multigrup amb els models configurat i restringit, es varen complir els supòsits, i només dues relacions del model varen revelar diferències entre contextos. Les hipòtesis plantejades per al model de consciència de l'autocura varen ser recolzades i es va trobar un poder predictiu similar en les dimensions de qualitat de vida professional. L'autocura, la conscienciació i l'afrontament de la mort varen ser competències que seguien destacant independentment del país, la qual cosa va donar lloc a l'optimisme sobre la possibilitat d'actuar amb enfocaments i campanyes més integradores per part dels responsables polítics internacionals amb el consens de les organitzacions sanitàries mundials.

Referència de l'article
Oliver A, Galiana L, Simone G de, Tomás JM, Arena F, Linzitto J, et al. Palliative Care Professionals’ Inner Lives: Cross-Cultural Application of the Awareness Model of Self-Care. Healthcare (Basel). 2021;9(1). doi: 10.3390/healthcare9010081. PubMed PMID:33467739.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric  | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: SAMU 061]