Categoria: Estudis i projectes

Nombre de fàrmacs antitrombòtics utilitzats precoçment i resultats hospitalaris en les síndromes coronàries agudes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un estudi sobre el nombre de fàrmacs antitrombòtics utilitzats precoçment i resultats hospitalaris en les síndromes coronàries agudes. També hi han participat diferents centres espanyols.

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de  de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Number of Antithrombotic Drugs Used Early and In-hospital Outcomes in Acute Coronary Syndromes" a la revista Journal of Cardiovascular Translational Research.

L'ús de fàrmacs antitrombòtics en les síndromes coronàries agudes (SCA) varia considerablement. El nombre de fàrmacs antitrombòtics (exclosos els anticoagulants orals) utilitzats abans i durant l'hospitalització es va registrar en els supervivents de SCA inscrits a l'alta hospitalària en el registre EPICOR (Long-Term Follow-Up of Antithrombotic Management Patterns In acute CORonary Syndrome), un estudi de cohorts prospectiu.

Entre 10.658 pacients, el nombre de fàrmacs antitrombòtics utilitzats precoçment/pacient va oscil·lar entre 0 i 8 (rang interquartílic = 3-4). En general, 250 pacients (2,4%) experimentaren ≥ 1 esdeveniment isquèmic intrahospitalari i 343 (3,2%) ≥ 1 hemorràgia no mortals (p < 0,0001 per a la tendència), amb OR = 1,68 (IC 95% = 1,51-1,88) per fàrmac antitrombòtic addicional, que es va mantenir després de l'ajustament per característiques dels pacients.

En conclusió, quan s'afegeixen nous fàrmacs antitrombòtics s'ha de tenir en compte una curosa cura dels riscs a curt termini d'esdeveniments isquèmics i hemorràgics.

Referència de l'article
Martín-Asenjo R, Gregson J, Rossello X, Van de Werf F, Medina J, Danchin N, et al. Number of Antithrombotic Drugs Used Early and In-hospital Outcomes in Acute Coronary Syndromes. J Cardiovasc Transl Res. Gen 2021. doi: 10.1007/s12265-020-10094-5. PubMed PMID:33420682.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]