Categoria: Estudis i projectes

Augment de fractures vertebrals en artritis reumatoide a pesar dels avanços terapèutics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació d'un estudi cas-control sobre l'augment de fractures vertebrals en artritis reumatoides a pesar dels avanços terapèutics.

Inmaculada Ros-Vilamajó, reumatòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Vertebral fractures are increased in rheumatoid arthritis despite recent therapeutic advances: a case-control study" a la revista Osteoporosis International.

La prevalença i factors de risc de fractures vertebrals en dones postmenopàusiques amb artritis reumatoide (AR) es varen avaluar en 323 pacients i es varen comparar amb 660 dones de la mateixa edat. De les pacients, el 24,15% varen patir almenys una fractura vertebral enfront del 16.06% de controls. L'edat, glucocorticoides i caigudes eren els principals riscs de fractura. Les fractures vertebrals es varen associar a la severitat de la malaltia.

Hi ha poques dades de qualitat de l'actualització de la prevalença de fractures en AR que podrien haver canviat a causa dels avanços en l'estratègia terapèutica en els darrers anys. Aquest estudi volia analitzar la prevalença i factors de risc de fractures vertebrals en dones postmenopàusiques amb AR i comparar-les amb les de la població general.

Es varen incloure 323 dones postmenopàusiques, diagnosticades d'AR de 19 departaments de reumatologia espanyols, aleatòriament seleccionades i captades l'any 2018. Les radiografies laterals del tòrax i la columna lumbar es varen obtenir per avaluar les fractures morfomètriques vertebrals i l'índex de deformitat espinal. Es varen analitzar les característiques de la pacient, factors relacionats amb l'AR i fractura i factors de risc. El grup-control varen ser 660 dones de la mateixa edat de la cohort basada en la població Camargo.

El risc de fractura vertebral en AR encara és alt en els darrers anys, quan es compara amb la població general. Els determinants clau de la fractura són edat, glucocorticoides i caigudes. Les pacients amb fractures vertebrals tenen una AR més severa.

Referència de l'article
Guañabens N, Olmos JM, Hernández JL, Cerdà D, Hidalgo Calleja C, Martinez López JA, et al. Vertebral fractures are increased in rheumatoid arthritis despite recent therapeutic advances: a case-control study. Osteoporos Int. Gen de 2021. doi: 10.1007/s00198-021-05824-7. PubMed PMID:33459805.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dona passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]