Categoria: Estudis i projectes

La despesa d'energia millora els factors de risc associats amb la pèrdua de la funció renal en pacients amb FGNA i MetS

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) amb membres de la Universitat de les Illes Balears i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), el Servei d'Anàlisis Clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i Atenció Primària de Mallorca, han participat en un estudi sobre com la despesa d'energia millora els factors de risc associats amb la pèrdua de la funció renal en pacients amb malaltia del fetge gras no alcohòlic i síndrome metabòlica. També hi han participat diferents centres espanyols.

Manuela Abbate, Catalina M Mascaró, Sofía Montemayor, Cristina Gómez, Escarlata Angullo-Martínez, Silvia TejadaAntoni SuredaJosep Antoni Tur, investigadors del Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), han publicat l'article amb el títol "Energy Expenditure Improved Risk Factors Associated with Renal Function Loss in NAFLD and MetS Patients" a la revista Nutrients.

Per a avaluar l'eficàcia de tres intervencions sobre l'estil de vida en la reducció del contingut de greix hepàtic i la síndrome metabòlica (SM), i si tals reduccions influirien en els resultats renals, es va realitzar un assaig controlat aleatori en 128 participants amb SM i malaltia de fetge gras no alcohòlic (FGNA), així com les dades disponibles sobre la taxa de filtració glomerular estimada (TFGe) i la relació albúmina-creatina urinària (RACU). Els pacients van ser assignats aleatòriament en una proporció d'1:1 als grups de Dieta Convencional, Dieta Mediterrània (DM) - alta freqüència de menjars, i DM - activitat física. Cada intervenció tenia com a objectiu reduir la ingesta calòrica en un 25%-30% de la ingesta inicial i augmentar la despesa energètica en 400 kcal/70 kg. Els pacients van acudir a les visites periòdiques i van ser objecte de seguiment durant sis mesos. El 13,3% dels pacients presentava un augment de l'albuminúria, mentre que el 32,8% mostrava hiperfiltració. La reducció de la RACU es va associar amb nivells més alts de RACU a l'inici, però no amb canvis en el greix hepàtic. El FGe va disminuir en els pacients que presentaven hiperfiltració a l'inici i es va associar amb la reducció del greix hepàtic i la resistència a la insulina, així com amb l'augment de la despesa energètica (R2 = 0,248, p = 0,006). No es van observar diferències significatives entre els tres grups de tractament. En els pacients amb NAFLD i MetS, la despesa energètica va reduir significativament l'acumulació de greix hepàtic i la resistència a la insulina, la qual cosa va reduir la hiperfiltració glomerular. L'augment de l'albuminúria es va reduir, però no es va associar a la reducció del greix hepàtic.

Referència de l'article
Abbate M, Mascaró CM, Montemayor S, Barbería-Latasa M, Casares M, Gómez C, et al. Energy Expenditure Improved Risk Factors Associated with Renal Function Loss in NAFLD and MetS Patients. Nutrients. 2021;13(2). doi: 10.3390/nu13020629. PubMed PMID:33672073.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Ciclistes / CC BY-NC-SA 4.0]