Categoria: Estudis i projectes

Diagnòstic i gestió de l'aspiració mitjançant avaluació endoscòpica amb fibra òptica de la deglució en una unitat de pneumologia pediàtrica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Medicina Respiratòria Pediàtrica de l'Hospital Universitari Son Espases, el Grup d'Investigació Multidisciplinar de Pediatria de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), el Grup de la Síndrome d'Apnea de la Son i Hipoapnees de la Son (SAHS)de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i la Divisió de Neonatologia de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un article sobre el diagnòstic i gestió de l'aspiració mitjançant avaluació endoscòpica amb fibra òptica de la deglució en una unitat de pneumologia pediàtrica.

Fernando R Aguirregomezcorta, Borja Osona, Jose A GilCatalina Bover-Bauza i Joan Figuerola, pediatres de la unitat de medicina respiratòria pediàtrica de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors del Grup d'Investigació Multidisciplinari de Pediatria; Jose A Peña-Zarza, pediatra de la unitat de medicina respiratòria pediàtrica de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del Grup de la Síndrome d'Apnea de la Son i Hipoapnees de la Son (SAHS); Susanne Vetter-Laracy, pediatra de la divisió de neonatologia de l' l'Hospital Universitari Son Espases i investigadora del Grup d'Investigació Multidisciplinari de Pediatria; i Guiem Frontera, investigador de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Diagnosis and management of aspiration using fiberoptic endoscopic evaluation of swallowing in a Pediatric Pulmonology Unit" a la revista Pediatric Pulmonology.

Els problemes de deglució provoquen una aspiració pulmonar crònica. La detecció primerenca i tractament de l'aspiració en infants amb disfàgia són importants per prevenir danys pulmonars. El diagnòstic de l'aspiració, que pot ser silenciosa, requereix un estudi instrumental com a l'avaluació endoscòpica de la deglució amb fibra òptica (FEES). A pesar de la seva utilitat, rares vegades es practiquen per pneumòlegs pediàtrics. Aquest estudi vol avaluar la viabilitat i utilitat del FEES dut a terme en la unitat respiratòria pediàtrica a l'Hospital Universitari Son Espases, analitza les característiques clíniques, troballes endoscòpiques, tractaments proposats i identificar factors associats amb la penetració o aspiració.

Es varen revisar retrospectivament les històries clíniques de 373 infants amb sospita d'aspiració que es varen enviar a la unitat respiratòria pediàtrica per realitzar FEES. Es varen analitzar les característiques clíniques, troballes pel FEES i els tractaments proposats.

El procediment del FEES pels pneumòlegs pediàtrics és un mètode confiable per al diagnòstic de l'aspiració en infants. Podria realitzar-se de forma segura per pneumòlegs formats i els signes endoscòpics significatius distints de l'aspiració poden orientar el diagnòstic i les recomanacions de tractament.

Referència de l'article
Aguirregomezcorta FR, Osona B, Peña-Zarza JA, Gil JA, Vetter-Laracy S, Frontera G, et al. Diagnosis and management of aspiration using fiberoptic endoscopic evaluation of swallowing in a Pediatric Pulmonology Unit. Pediatr Pulmonol. Feb 2021. doi: 10.1002/ppul.25328. PubMed PMID:33620151.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / UCI pediàtrica Son Espases / CC BY-NC-SA 4.0]