Categoria: Estudis i projectes

Influència de l'estat nutricional en els resultats clínics entre pacients hospitalitzats amb COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Institut d'Investigació Sanitària de les illes Balears (IdISBa) han publicat un article sobre la influència de l'estat nutricional en els resultats clínics entre pacients hospitalitzats amb COVID-19.

Joana Nicolau, Josefina Olivares, Keyla Dotres, Irene Rodríguez, Luis Alberto Gómez i Lluís Masmiquel, endocrinòlegs de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadors de l'IdISBa; Luisa Ayala, dietista de i Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadora de l'IdISBa; Pilar Sanchís, investigadora de l'IdISBa; i Ana-Gloria Soler, farmacèutica de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadora de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Influence of nutritional status on clinical outcomes among hospitalized patients with COVID-19" a la revista Clinical Nutrition ESPEN.

S'han identificat diferents factors que empitjoren el pronòstic del SARS-CoV-2, com l'obesitat o la diabetis. Però, encara que la nutrició podria canviar en una situació de confinament, es coneix poc sobre la influència de la malnutrició entre pacients hospitalitzats per la COVID-19. Aquest estudi volia avaluar si la presència de malnutrició entre pacients admesos per COVID-19 té algun impacte en els resultats clínics en comparació amb pacients amb la mateixa condició però ben nodrits.

Es varen admetre 75 pacients per COVID-19 on es varen analitzar transversalment. Es va completar la Subjective Global Assessment (SGA) per telèfon. Els paràmetres clínics inclosos es varen extreure de les històries clíniques.

La presència d'un pobre estat nutricional està relacionat en una estada llarga a l'hospital, més admissió a l'UCI i una major mortalitat.

Referència de l'article
Nicolau J, Ayala L, Sanchís P, Olivares J, Dotres K, Soler A-G, et al. Influence of nutritional status on clinical outcomes among hospitalized patients with COVID-19. Clin Nutr ESPEN. 2021;43:223-9. doi: 10.1016/j.clnesp.2021.04.013. PubMed PMID:34024518.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]