Categoria: Estudis i projectes

Maneig quirúrgic de la malaltia de Crohn ileocolònica complexa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cirurgia General i Digestiu de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'una enquesta de malaltia inflamatòria intestinal colorectal entre cirurgians sobre maneig quirúrgic de la malaltia de Crohn ileocolònica complexa. També hi han participat diferents centres espanyols.

Álvaro García-Granero, cirurgià de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Surgical management of complex ileocolonic Crohn's disease: a survey of IBD colorectal surgeons to assess variability in operative strategy" a la revista International Journal of Colorectal Disease.

Es volia analitzar la variabilitat informada en el maneig quirúrgic de la malaltia de Crohn ileocolònica i identificar àrees de pràctica estàndard, es presenta aquest estudi el qual vol avaluar com els diferents cirurgians amb un interès de subespecialitat en la cirurgia en la malaltia inflamatòria intestinal (MIB) podria actuar en diferents escenaris clínics per a la malaltia de Crohn ileocolònica.

Es varen distribuir als cirurgians, mitjançant una eina electrònica, vídeos anònims en els quals es mostrava el recorregut de l'intestí prim, així com a dades clíniques, imatges i troballes patològiques anònimes dels pacients. Els cirurgians respongueren sobre l'estratègia operativa, les reseccions intestinals, el maneig del mesenteri de l'intestí prim, el tipus d'anastomosi i l'ús d'estomes.

La decisió sobre el procediment principal per ser dut a terme té una alta acceptació entre els diferents avaluadors, però el tractament de malaltia multifocal va ser altament controvertida, amb un baix acord en la necessitat de procediments associats per tractar fístules internes i l'ús d'estricturesplàsties. Al mateix temps, hi va haver una heterogeneïtat significant en la decisió sobre quan anastomosar i quan realitzar una ileostomia.

Referència de l'article
Garofalo E, Selvaggi F, Spinelli A, Pellino G, Flashman K, Frasson M, et al. Surgical management of complex ileocolonic Crohn’s disease: a survey of IBD colorectal surgeons to assess variability in operative strategy. Int J Colorectal Dis. Feb 2021. doi: 10.1007/s00384-021-03892-z. PubMed PMID:33629119.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases. Servei de Cirurgia]