Categoria: Estudis i projectes

Cirurgia de la pituitària en pacients majors

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Mateu Orfila ha participat en la publicació d'un estudi sobre la cirurgia de la pituitària en pacients majors. També hi han participat l'Hospital of Santiago de Compostela, l'Instituto de Investigación Sanitaria-IDIS i l'Hospital of A Coruña.

Mildred Sifontes Dubon, endocrinòloga de l'Hospital Mateu Orfila, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Pituitary surgery in elderly patients: a safe and effective procedure" a la revista Endocrine.

La incidència de l'adenoma a la pituïtària (AP) augmenta amb l'edat. La cirurgia transesfenoidal (CTS) en pacients majors sovint es considera que tenen més risc en comparació amb població jove. L'objectiu d'aquest estudi és comparar els resultats quirúrgics, l'evolució o complicacions postoperatives entre pacients majors i joves sotmesos a CTS.

Es va realitzar una revisió retrospectiva de pacients sotmesos a CTS entre 2011 i 2018 a un hospital. Els pacients es varen dividir en dues cohorts: majors (≥65 anys) i no majors (<65 anys). Les característiques i resultats d'ambdós grups es varen comparar al diagnòstic, abans de la cirurgia per una mitjana d'edat de 5.9 anys de seguiment postoperatiu.

Els resultats recolzen la seguretat i eficàcia de la CTS en pacients majors amb AP. L'edat no s'hauria de considerar com a criteri d'exclusió per a CTS donats els resultats exitosos que es poden aconseguir si un equip, especialitat en pituïtària, està disponible.

Referència de l'article
Villar-Taibo R, Díaz-Ortega C, Sifontes-Dubon M, Fernández-Pombo A, Serramito-García R, Martínez-Capoccioni G, et al. Pituitary surgery in elderly patients: a safe and effective procedure. Endocrine. Mar 2021. doi: 10.1007/s12020-021-02665-6. PubMed PMID:33665774.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Font: Hospital Mateu Orfila]