Categoria: Estudis i projectes

Troponina cardíaca i gravetat de COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació dels resultats de l'estudi BIOCOVID sobre troponina cardíaca i gravetat de COVID-19. També hi han participat diferents centres espanyols.

Daniel Morell-García, facultatiu del laboratori de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el titol "Cardiac troponin and COVID-19 severity: Results from BIOCOVID study" a la revista European Journal of Clinical Investigation.

La lesió miocardíaca és una troballa comuna en la COVID-19 fortament associada a la gravetat. S'analitza la prevalença i la utilitat pronòstica de la lesió miocardíaca, caracteritzada per l'elevació de la troponina cardíaca, en una àmplia població de pacients amb COVID-19 i s'avalua a més per separat el paper de la troponina T i I.

Es tracta d'un estudi observacional multicèntric i retrospectiu en el qual es van incloure pacients amb COVID-19 confirmada per laboratori que van ser hospitalitzats en 32 hospitals espanyols. Els nivells elevats de troponina es van definir com a valors superiors al límit superior de referència del percentil 99 específic per a cada sexe, tal com recomanen les guies internacionals. La mortalitat al cap de 30 dies es va definir com a punt final.

En aquest estudi multicèntric, la lesió miocardíaca va ser una troballa comuna en els pacients de la COVID-19. La seva prevalença va augmentar quan es va utilitzar un punt de tall específic per sexe i la troponina T cardíaca. L'elevació de la troponina va ser un predictor independent de la mortalitat al cap de 30 dies, independentment de l'assaig de troponina cardíaca i dels punts de tall per a detectar la lesió miocardíaca. Per tant, el mesurament primerenc de la troponina cardíaca pot ser útil per a l'estratificació del risc en la COVID-19.

Referència de l'article
de Guadiana-Romualdo LG, Morell-García DD, Rodríguez-Fraga O, Morales-Indiano C, María Lourdes Padilla Jiménez A, Gutiérrez Revilla JI, et al. Cardiac troponin and COVID-19 severity: results from BIOCOVID study. Eur J Clin Invest. 2021;e13532. doi: 10.1111/eci.13532. PubMed PMID:33660278.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Miguel Rodríguez. @drmiguelishi. Hospital Universitari Son Espases. Servei de Medicina Intensiva]