Categoria: Estudis i projectes

Paper dels productes naturals per al tractament de la malaltia d'Alzheimer

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i membres del CIBEROBN l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre el paper dels productes naturals per al tractament de la malaltia d'Alzheimer. També hi han participat la Kermanshah University of Medical Sciences, la Tehran University of Medical Sciences i la Universidad Central de Chile.

Antoni Sureda, investigador del Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), ha publicat l'article amb el títol "Role of natural products for the treatment of Alzheimer's disease" a la revista European Journal of Pharmacology.

Les conseqüències psicològiques i fisiològiques dels trastorns neurodegeneratius representen un al cost social i de salut. Entre els trastorns neurodegeneratius la malaltia d'Alzheimer (MA) és la condició neurodegenerativa més important i la primera causa de demència en la vellesa. La MA és considerada un trastorn neurodegeneratiu que progressivament deteriora la funció cognitiva i la memòria. D'acord a les dades epidemiològiques actuals, uns cinquanta milions de persones al món pateixen MA. Els símptomes primaris de MA són quasi inapreciable i normalment són oblits d'esdeveniments recents. Hi ha nombrosos processos en el desenvolupament de MA, per exemple estrès oxidatiu (EO) principalment deguda a la disfunció mitocondrial, l'acumulació intracel·lular de proteïnes tau (τ) hiperfosforilades en forma de cabdells neurofibril·lars dels productes naturals per al tractament de la malaltia d'Alzheimer, excessiva l'acumulació de plaques extracel·lulars de beta-amiloide (Aβ), factors genètics i ambientals. Els tractaments en marxa només atenuen els símptomes i redueixen temporalment la progressió cognitiva associada a la MA. Això significa que la majoria dels tractaments se centren només en el control dels símptomes, especialment en les etapes inicials de la malaltia. En el passat, la primera elecció de tractament es va basar en ingredients naturals. En aquest sentit, diferents productes naturals (PN) poden disminuir els símptomes i alleugerir el desenvolupament de diferents malalties incloent-hi MA, cridant l'atenció de la comunitat científica i de la indústria farmacèutica. Específicament, nombrosos PN incloent-hi flavonoides, ginerols, tanins, antocianines, triterpens i alcaloides s'ha mostrat que tenen propietats antiinflamatòries, antioxidants, antiamiloidogèniques i anticolinesterases. Aquesta revisió dona un resum de la patogènesi i els objectius terapèutics de la MA. També es discuteix les dades disponibles de diferents plantes i components naturals aïllats utilitzats per prevenir i disminuir els símptomes de la MA.

Referència de l'article
Noori T, Dehpour AR, Sureda A, Sobarzo-Sanchez E, Shirooie S. Role of natural products for the treatment of Alzheimer’s disease. Eur J Pharmacol. 2021;898:173974. doi: 10.1016/j.ejphar.2021.173974. PubMed PMID:33652057.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent passejant / CC BY-NC-SA 4.0]