Categoria: Estudis i projectes

Detecció dels nivells baixos de glucosa en la suor amb els biosensors wearable colorimètric

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup Multidisciplinar de Sèpsia de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha publicat un article sobre la detecció dels nivells baixos de glucosa en la suor amb els biosensors wearable colorimètric.

Andreu Vaquer i Roberto de la Rica, investigadors del Grup Multidisciplinar de Sèpsia de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Detection of low glucose levels in sweat with colorimetric wearable biosensors" a la revista Analyst.

Els nivells baixos de glucosa durant l'exercici poden provocar hipoglucèmia, la qual cosa pot tenir greus conseqüències en els atletes diabètics. Els biosensors colorimètrics wearable que mesuren els nivells de glucosa en la suor són ideals per a l'autocontrol, ja que poden utilitzar la cambra dels telèfons intel·ligents per a la lectura del senyal. No obstant això, els biosensors colorimètrics proposats fins ara tenen un límit de detecció (LOD) més alt que els dispositius electroquímics, la qual cosa els fa inadequats per a detectar la hipoglucèmia. En aquest manuscrit es descriuen els biosensors colorimètrics wearables que detecten la glucosa en la suor amb un LOD de 0,01mM i un rang dinàmic de fins a 0,15 mM. Els dispositius estan fets de paper de filtre i incorporen un sensor de volum de suor i una carta de colors per a la correcció del senyal. Els biosensors no pateixen interferències originades pel retard en la lectura de la mostra, ni per les diferències en l'angle de flexió i el pH de la mostra. Quan es van aplicar a voluntaris que realitzaven una rutina d'exercicis, els nivells de glucosa en la suor corregits amb els mesuraments del volum de la suor es van correlacionar bé amb els mesuraments de glucosa en sang realitzats amb un dispositiu comercial. Els dispositius són lleugers i fàcilment d'un sol ús. Aquestes característiques, juntament amb la lectura colorimètrica basada en el telèfon intel·ligent, els fan prometedors com a proves "sense recepta" per a mesurar els nivells de glucosa de forma no invasiva durant l'exercici.

Referència de l'article
Vaquer A, Barón E, de la Rica R. Detection of low glucose levels in sweat with colorimetric wearable biosensors. Analyst. 2021;146(10):3273-9. doi: 10.1039/d1an00283j. PubMed PMID:33999074.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / ciclistes / CC BY-NC-SA 4.0]