Categoria: Estudis i projectes

Perspectives de l'ús dels antagonistes dels receptors μ-opioides d'acció perifèrica (PAMORAs) en pacients oncològics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital Universitari Son Espases han participat en un estudi sobre les perspectives de l'ús dels antagonistes dels receptors μ-opioides d'acció perifèrica (PAMORAs) en pacients oncològics. També hi han participat diferents centres espanyols.

Francisco García-Navalón, oncòleg de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; i Joan Santamaría, metge de la unitat de cures pal·liatives de l'Hospital Universitari Son Espases, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Insights into the Use of Peripherally Acting μ-Opioid Receptor Antagonists (PAMORAs) in Oncologic Patients: from Scientific Evidence to Real Clinical Practice" a la revista Current Treatment Options in Oncology.

El maneig del dolor crònic és crucial per millorar la qualitat de vida del càncer i pacients pal·liatius. Els tractaments basats en l'opi per controlar el dolor es poden allargar en el temps. Per desgràcia, el restrenyiment és un dels efectes adversos més molests en l'ús d'opioides a llarg termini. El restrenyiment produït pels opioides (RPO) es produeix quan els opioides s'uneixen als receptors específics presents en el tracte gastrointestinal (GI) i poden afectar a qualsevol pacient que rebin teràpia opioide crònica, incloent-hi pacients de càncer. L'eficàcia limitada dels laxants per tractar el RPO va impulsar la cerca de noves estratègies terapèutiques. Els antagonistes dels receptors μ-opioides d'acció perifèrica (PAMORAs) hi han sorgit recentment com a un nou fàrmac eficaç pel maneig del RPO a causa de la seva unió específica als receptors μ entèrics.

Hi ha poca informació sobre l'ús dels PAMORA en la pràctica de la vida real per a tractament del RPO en pacients amb càncer. En aquest article, un panell d'experts especialitzats en càncer i cures pal·liatives posa en comú la seva experiència amb les PAMORA en pacients amb càncer que presenten RPO i remarquen la importància del temps i elecció de la teràpia per aconseguir una gestió ràpida de la RPO i beneficiar als pacients.

Referència de l'article
Fernández-Montes A, de Velasco G, Aguín S, Farriols C, Guirado-Risueño M, Jerviz-Guía VG, et al. Insights into the Use of Peripherally Acting μ-Opioid Receptor Antagonists (PAMORAs) in Oncologic Patients: from Scientific Evidence to Real Clinical Practice. Curr Treat Options Oncol. 2021;22(3):26. doi: 10.1007/s11864-021-00816-5. PubMed PMID:33635493.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Aidairi / Pills / CC-by-sa-2.0]