Categoria: Estudis i projectes

Orientació epigenètica de les cèl·lules mare del càncer mitjançant polifenols.

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i membres del CIBEROBN l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre l'orientació epigenètica de les cèl·lules mare del càncer mitjançant polifenols. També hi han participat Shahrekord University of Medical Sciences, University of Rochester, Baqiyatallah University of Medical Sciences i la Tehran University of Medical Sciences.

Antoni Sureda i Silvia Tejada, investigador del Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), ha publicat l'article amb el títol "Epigenetic targeting of cancer stem cells by polyphenols (cancer stem cells targeting)" a la revista Phytotherapy Research.

Les alteracions epigenètiques són un dels principals factors que pertorben l'expressió dels gens i, en conseqüència, tenen un paper important en la carcinogenicitat i la progressió de diferents càncers. Les cèl·lules mare del càncer (CMC) són responsables de la recurrència, la metàstasi i el fracàs terapèutic del càncer. Les vies notables i específiques en les CMCs poden ser organitzades per mecanismes epigenètics com la metilació de l'ADN, la remodelació de la cromatina, els ARNs reguladors, entre altres. Atès que les modificacions epigenètiques poden canviar-se i revertir-se, és una possible eina per al control i el tractament del càncer. Les teràpies epigenètiques contra les CMC estan sorgint com una estratègia molt nova amb bones expectatives de futur per a tractar als pacients amb càncer. Els compostos fenòlics són un ampli grup de substàncies amb funcions anticancerígenes, antiinflamatòries i activitats antioxidants. Sembla que aquestes característiques estan relacionades amb la neutralització del desenvolupament de les CMCs, el seu microambient i el seu metabolisme a través de mecanismes epigenètics. En el present treball s'introdueixen els tipus de canvis epigenètics coneguts en aquestes cèl·lules. A més, es revisaran alguns estudis sobre l'ús de polifenols que actuen a través de diversos mecanismes epigenètics per a contrarestar aquestes cèl·lules. Els resultats reportats semblen indicar que l'ús d'aquests compostos fenòlics pot ser útil per a la derrota de les CMCs.

Referència de l'article
Ghasemi S, Xu S, Nabavi SM, Amirkhani MA, Sureda A, Tejada S, et al. Epigenetic targeting of cancer stem cells by polyphenols (cancer stem cells targeting). Phytother Res. Feb 2021. doi: 10.1002/ptr.7059. PubMed PMID:33619811.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Raïm / CC BY-NC-SA 4.0]