Categoria: Estudis i projectes

Les esteatohepatitis no alcohòliques definitives i indeterminades comparteixen característiques clíniques i pronòstic similars

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Digestiu de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en un estudi sobre les esteatohepatitis no alcohòliques definitives i indeterminades comparteixen característiques clíniques i pronòstic similars: Un estudi longitudinal de 1893 subjectes amb malaltia de fetge gras no alcohòlic testat per biòpsia.

Raquel Latorre, gastroenteròloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Definite and indeterminate nonalcoholic steatohepatitis share similar clinical features and prognosis: A longitudinal study of 1893 biopsy-proven nonalcoholic fatty liver disease subjects" a la revista Liver International.

Els sistemes de puntuació histològica podrien no capturar completament les característiques essencials de l'esteatohepatitis no alcohólica (EFGNA), la qual cosa és una de les principals causes de fallada del cribate en els assajos clínics. Es va avaluar la distribució EHNA i els seus components al llarg de les etapes de la fribrosi i el seu impacte en el pronòstic i la seva relació amb el concepte de la malaltia del fetge gras associada al metabolisme (MFGLD).

Es va realitzar un estudi multicèntric espanyol en el qual es van incloure 1.893 pacients amb malaltia de fetge gras no alcohòlic (EFGNA) testat mitjançant biòpsia del registre HEPAmet. L'EFGNA es va diagnosticar mitjançant la puntuació NAS ≥4 (que inclou esteatosi, balonització i inflamació lobular) i la fibrosi mitjançant la puntuació de Kleiner. Es va determinar la presència de MAFLD. Es va recollir la progressió a cirrosi, el primer episodi de cirrosi descompensada i la mort durant el seguiment (4,7 ± 3,8 anys).

La prevalença de l'esteatohepatitis va disminuir en la malaltia hepàtica avançada. No obstant això, la majoria d'aquests pacients mostraven histològicament una certa activitat inflamatòria i presentaven alteracions metabòliques. Aquestes troballes haurien de tenir-se en compte en els assajos clínics l'objectiu principal dels quals és prevenir la progressió de la cirrosi i les seves complicacions, el trasplantament de fetge i la mort.

Referència de l'article
Ampuero J, Aller R, Gallego-Durán R, Crespo J, Abad J, González-Rodríguez Á, et al. Definite and indeterminate nonalcoholic steatohepatitis share similar clinical features and prognosis: A longitudinal study of 1893 biopsy-proven nonalcoholic fatty liver disease subjects. Liver Int. Abr 2021. doi: 10.1111/liv.14898. PubMed PMID:33125576.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Pacients esperant / CC BY-NC-SA 4.0]