Categoria: Estudis i projectes

Avaluació ecogràfica del mal articular i de l'activitat de la malaltia en pacients adults amb hemofília A greu mitjançant el sistema HEAD-US

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Department d'Hemostasi i Trombosi de l'Hospital Universitario Son Espases, ha participat en un estudi sobre l'avaluació ecogràfica del mal articular i de l'activitat de la malaltia en pacients adults amb hemofília A greu mitjançant el sistema HEAD-US.

Mariana Canaro, hematòloga de l'Hospital Universitario Son Espases, ha participat en la publicació amb el títol "Ultrasound evaluation of joint damage and disease activity in adult patients with severe haemophilia A using the HEAD-US system" a la revista Haemophilia.

El sistema de detecció precoç de l'artropatia per ultrasons (HEAD-US) i l'escala de puntuació han demostrat ser un mètode d'imatge precís i eficaç en termes de temps per a identificar el mal articular en pacients amb hemofília.

Es va realitzar un estudi observacional, multicèntric i transversal realitzat en 8 centres d'Espanya que va avaluar l'estat articular de pacients adults amb hemofília A severa (HSA) mitjançant HEAD-US.

Es va avaluar l'estat articular del colze, el genoll i el turmell en adults amb HSA que rebien tractament a demanda (AD), o profilaxi primària (PP), secundària (SP), terciària (TP) o intermitent (IP).

La funció articular pot preservar-se eficaçment en els pacients amb HSA en PP, però el tractament en AD o l'inici posterior de la profilaxi no sembla prevenir la progressió de l'artropatia. Es va observar un empitjorament de la malaltia en els pacients amb AD, TP o IP, que va afectar amb major freqüència als turmells i els colzes. Un seguiment més estret de les imatges ecogràfiques pot millorar el tractament d'aquests pacients.

Referència de l'article
Jiménez-Yuste V, de la Corte-Rodríguez H, Álvarez-Román MT, Martín-Salces M, Querol F, Bonanad S, et al. Ultrasound evaluation of joint damage and disease activity in adult patients with severe haemophilia A using the HEAD-US system. Haemophilia. Feb 2021. doi: 10.1111/hae.14280. PubMed PMID:33620134.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]