Categoria: Estudis i projectes

Les diferències per sexe en la mortalitat després de síndrome coronària aguda s'incrementen en situacions de menor riquesa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un estudi sobre com les diferències per sexe en la mortalitat després de síndrome coronària aguda s'incrementen en els països de menor riquesa i major desigualtat d'ingressos.

Xavier Rosselló i  Caterina Mas-Lladó, cardiòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Sex differences in mortality after an acute coronary syndrome increase with lower country wealth and higher income inequality" a la revista Revista Española de Cardiología.

Encara que s'hi han comunitat diferents factors amb les diferències per sexe en el tractament i el pronòstic després d'una síndrome coronària aguda (SCA), se sap poc sobre la influència de factors socioeconòmics en les disparitats per sexe. L'objectiu és avaluar l'impacte de la riquesa nacional i la desigualtat d'ingressos en les diferències per sexe en la mortalitat després d'un SCA.

S'avaluaren les diferències entre homes i dones en la mortalitat al cap de 2 anys d'alta hospitalària de 23.489 pacients amb SCA dels registres EPICOR i EPICOR Àsia. Es varen utilitzar models de regressió de Cox ajustats per avaluar els tercils del producte interior brut i de desigualtat d'ingressos.

Les dones amb SCA que viuen en països amb alts estàndards socioeconòmics tenen menys risc de mortalitat després de l'alta en comparació amb els homes. Aquest risc s'atenua en països amb un context socioeconòmic més baix, on la mortalitat ajustada és similar entre dones i homes.

Referència de l'article
Rossello X, Mas-Lladó C, Pocock S, Vicent L, Van de Werf F, Chin CT, et al. Sex differences in mortality after an acute coronary syndrome increase with lower country wealth and higher income inequality. Rev Esp Cardiol. 2021;S1885-5857(21)00159-6. doi: 10.1016/j.rec.2021.05.006. PubMed PMID:34175245.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones berenant / CC BY-NC-SA 4.0]